Masters Erasmus Universiteit te duur volgens inspectie

Twee studies blijken duizenden euro’s duurder dan wettelijk is toegestaan. De universiteit gaat een van de opleidingen uit het masteraanbod schrappen. Voor de andere wordt het collegegeld verlaagd.

Twee masteropleidingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn te duur bevonden.
Twee masteropleidingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn te duur bevonden. Foto Bart Maat/ANP

Twee masteropleidingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn veel te duur. Dat concludeert de Onderwijsinspectie in een vrijdag verschenen rapport, dat tot nu toe grotendeels onopgemerkt bleef. De Rotterdamse universiteit heeft besloten een van de twee opleidingen uit het masteraanbod te schrappen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad maandag .

Voor de tweejarige deeltijdmaster bedrijfskunde rekent de Erasmus Universiteit nu 34.000 euro. Om deel te mogen nemen aan de mastervariant ‘finance and investments advanced’ vraagt de universiteit ongeveer 10.000 euro. Dat is ruim meer dan het wettelijk toegestane maximum van 2.060 euro collegegeld per studiejaar. De mastervariant finance and investments advanced wordt vanaf volgend jaar niet meer aangeboden door de universiteit.

Het onderzoek van de inspectie werd verricht in opdracht van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66). In een brief aan de Tweede Kamer van afgelopen vrijdag roept zij de universiteit op om de extra gemaakte kosten van (oud-)studenten te compenseren en daarbij “proactief te handelen en niet te wachten tot een (oud)-student om compensatie vraagt of dit via de rechter afdwingt”. De minister zelf heeft geen bevoegdheid de universiteit hiertoe te dwingen, maar kan wel naar de rechter stappen.

Extra kosten

De extra opbrengsten zouden volgens de universiteit gebruikt worden voor het aanbieden van “kleinschaliger onderwijs” en extra diensten voor arbeidsmarktbegeleiding. Bij de dure deeltijdmaster betaalden studenten fors meer voor onder meer een studiereis, avondonderwijs en de registratie van colleges. Die kosten mogen volgens de Onderwijsinspectie niet worden doorberekend aan de student, omdat het extra aanbod onderdeel is van de opleiding. Ook zou de universiteit onvoldoende duidelijk zijn geweest over de hogere kosten naar aankomende studenten.

De tweejarige deeltijdmaster zal volgens een woordvoerder vanaf het collegejaar 2019-2020 voor het reguliere collegegeld te volgen zijn, zowel voor de huidige studenten als voor studenten die in september dit jaar gaan beginnen. De universiteit beraadt zich nog over wat er met de opleiding gebeurt vanaf september 2020.

Voor een derde mastervariant, ‘master in management’, had de universiteit geen toestemming om een uitgebreider programma aan te bieden dan de wettelijk bepaalde 60 studiepunten die voor een masteropleiding in Nederland staan. De universiteit zegt duidelijker te gaan vermelden dat studenten ook gebruik kunnen maken van een extra schakelprogramma van 30 ec en dat daar extra kosten voor worden gerekend.