Martin Wijnen wordt nieuwe commandant landstrijdkrachten

Wijnen is nu nog plaatsvervangend commandant der strijdkrachten. Ook de MIVD krijgt een nieuwe bevelhebber.

De nieuwe commandant landstrijdkracht Martin Wijnen met koningin Máxima.
De nieuwe commandant landstrijdkracht Martin Wijnen met koningin Máxima. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Martin Wijnen wordt de nieuwe commandant landstrijdkrachten, meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Hij is de opvolger van Leo Beulen (59), die met leeftijdsontslag gaat.

Wijnen, die sinds juli 2017 plaatsvervangend commandant der strijdkrachten is, gaat zijn nieuwe functie vanaf 28 augustus bekleden. De commandant landstrijdkrachten, een functie die sinds 2005 bestaat, is de hoogste militair in de rangorde van de Nederlandse landmacht en valt direct onder de commandant der strijdkrachten. Wijnen zal leiding gaan geven aan het Commando Landstrijdkrachten.

Lees ook: Stilte graag, de geheime dienst wil afluisteren

MIVD

Ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) krijgt een nieuwe bevelhebber. Generaal-majoor Jan Swillens (1967), nu nog bevelhebber bij de 43ste Gemechaniseerde Brigade, krijgt vanaf juni de leiding over de dienst. Daar volgt hij Onno Eichelsheim op, die op zijn beurt weer de plek van Wijnen als plaatsvervangend commandant der strijdkrachten inneemt.

De MIVD is een Nederlandse geheime dienst die onder meer onderzoek doet naar de veiligheid van de Nederlandse krijgsmacht. Ook verzamelt de dienst militaire inlichtingen over het buitenland. De dienst, die huist in de Frederikkazerne in Den Haag, werkt nauw samen met de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Correctie (4 april 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat generaal-majoor Jan Swillens 40 jaar oud is. Dat klopt niet, hij komt uit het jaar 1967.