Kritiek op anti-vaxxers met davidsterren

„Een symptoom van intellectuele en morele degradatie.” Zo noemt het Auschwitz-herdenkingscentrum in Polen de nieuwe trend onder radicale Amerikaanse tegenstanders van vaccinatie om zich te tooien met davidsterren.

De ‘anti-vaxxers’ „instrumentaliseren” hiermee „het lot van Joden (...) die werden vermoord met gifgas in vernietigingskampen als Auschwitz, om te betogen tegen vaccinatie, die mensenlevens redt”, wees het centrum hen dit weekend via Twitter terecht.

Anti-vaxxers reageerden vorige week fel op een noodverordening in het district Rock County in de staat New York, waar sinds vorige week kinderen de toegang tot scholen, crèches en andere publieke ruimtes is ontzegd. Sinds zes maanden probeert de overheid er vergeefs een mazelenepidemie in te dammen in de chassidische gemeenschap.

In reactie op die maatregel maakten anti-vaxxers op sociale media vergelijkingen met de holocaust. Een demonstrante in Rock County droeg op haar rugzak een davidster met de woorden „No Vax”.

In de Texaanse stad Austin speldde anti-vaxxersvoorman Del Bigtree, die documentaires produceert waarin vaccins verdacht worden gemaakt, zich vorige week een davidster op bij een demonstratie. Bij het plaatselijke Capitool betoogden ouders daar voor meer vrijheid bij de keus voor niet-inenten. Vergelijkingen met de holocaust zijn in kringen van fanatieke anti-vaxxers niet ongebruikelijk.

Mazelen werden in 2000 officieel als uitgeroeid verklaard in de Verenigde Staten, maar uitbraken zijn nooit helemaal verdwenen in gemeenschappen met een lage vaccinatiegraad.