‘Kinderen Khashoggi gecompenseerd voor dood vader’

De vier kinderen van de gedode journalist Jamal Khashoggi krijgen villa’s ter waarde van miljoenen euro’s en maandelijkse toelagen van zo’n 9.000 euro.

Een demonstrant brandt een kaarsje bij een poster van de Jamal Khashoggi.
Een demonstrant brandt een kaarsje bij een poster van de Jamal Khashoggi. Foto Osman Orsal/Reuters

De kinderen van de vermoorde Washington Post-journalist Jamal Khashoggi krijgen villa’s en een maandelijkse toelage van bijna 9.000 euro van het regime dat vermoedelijk hun vader ombracht. Dat meldt The Washington Post maandag.

Het zou volgens ingewijden gaan om vier villa’s in een complex in de Saoedische stad Jeddah, ieder ter waarde van omgerekend zo’n 3,5 miljoen euro. De giften, volgens de Amerikaanse krant eind vorig jaar goedgekeurd door de Saoedische koning Salman, lopen volgens The Washington Post vooruit op een grotere genoegdoening, die de nabestaanden na afronding van de strafzaak zullen ontvangen. De schikkingen zouden elk tientallen miljoenen euro’s bedragen.

Volgens de krant wil het Arabische koninkrijk met de giften het stilzwijgen van de nabestaanden van Khashoggi garanderen. Zij hebben zich vooralsnog niet kritisch over het regime uitgelaten. Een van de kinderen van Khashoggi woont nog in Saoedi-Arabië, de rest is verhuisd naar de VS en zal naar verwachting de huizen verkopen.

Geen van de nabestaanden wilde reageren tegenover The Washington Post. Volgens Saoedi-Arabië zijn de betalingen standaard. “Het is deel van onze traditie en cultuur”, zegt een woordvoerder van de Saoedische regering tegen de krant. “Er zit niets achter.”

Kritisch

Jamal Khashoggi, die in zijn columns kritisch was op de regering in Riad, werd gedood toen hij op 2 oktober vorig jaar het Saudi-Arabische consulaat in Istanbul bezocht. Een speciaal team Saoedische agenten werd daarvoor ingevlogen. Het lichaam van de journalist werd in stukken gezaagd en is nog niet teruggevonden, stelden Turkse autoriteiten.

Lees ook: Werd kritiek op kroonprins Mohammed Bin Samlman Khashoggi fataal?

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA concludeerde in januari dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zelf opdracht gaf voor de moord, iets dat het Arabische koninkrijk ontkent. Een VN-rapport sprak van “een brute moord, geplande moord, uitgevoerd door functionarissen van de Saoedische staat”. Uit het onderzoek bleek niet dat de kroonprins opdracht tot de moord gaf. Het volledige VN-rapport wordt in juni verwacht.

De regering in Riad stelde haar verhaal over de dood van de journalist meermaals bij: hij zou eerst het consulaat gewoon verlaten hebben. Later erkende het land dat Khashoggi inderdaad om het leven was gekomen, maar dat de staat daarbij geen rol had gespeeld. In januari eiste justitie in Saudi-Arabië de doodstraf tegen zeker vijf verdachten, een team agenten dat op eigen houtje gehandeld zou hebben.

Correctie (3 april 2018): In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat het besluit is goedgekeurd “door de Saoedische koning Mohammed bin Salman”. Mohammed bin Salman is de kroonprins, de koning heet Salman. Die laatste heeft goedkeuring verleend.