Joint Strike Fighter

VS stoppen levering onderdelen F-35 aan Turkije om deal Rusland

De VS staken de levering van onderdelen voor de F-35 (Joint Strike Fighter) aan NAVO-bondgenoot Turkije. Het is een reactie op de geplande Turkse aankoop van het Russische luchtafweersysteem S-400. Turkije zou gefaseerd onderdelen toegestuurd krijgen om zich voor te bereiden op de levering van de nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuigen. Een levering van oefenmaterieel en alle erna geplande leveringen zijn geannuleerd. Turkije verwacht in juli de eerste levering voor het Russische raketsysteem. Volgens de VS bedreigt het radarsysteem van de S-400 in Turkije de NAVO-defensie. De radar zou inlichtingen over de F-35 kunnen verzamelen. Om dit te voorkomen stelde Turkije voor geen Russische trainers en monteurs te gebruiken. Dit compromis was niet afdoende voor de VS. (Reuters)