Iran evacueert 70 dorpen wegens overstromingsgevaar

Het gaat om dorpen in de regio Khuzestan. Bij overstromingen kwamen de afgelopen dagen zeker 45 mensen om.

Een boot bij een overstroming in de Golestan-regio in het noordoosten van Iran.
Een boot bij een overstroming in de Golestan-regio in het noordoosten van Iran. Foto Tasnim News via Reuters

Wegens overstromingsgevaar heeft de Iraanse regering dinsdag opgeroepen tot het evacueren van zeventig dorpen in de zuidwestelijk gelegen Khuzestan-regio. Dat meldt het persbureau van de islamitische republiek, volgens Reuters.

De dorpen liggen bij de rivieren de Dez en de Karkheh. Iran heeft de noodtoestand uitgeroepen in de meeste provincies als gevolg van de wateroverlast, die wordt veroorzaakt door extreme regenval - de zwaarste in tien jaar. Het is niet bekend hoeveel mensen er in de regio wonen. Er zijn al tientallen inwoners geëvacueerd.

Afgelopen week kwamen zeker 47 mensen om bij overstromingen. Honderden dorpen en plaatsen zijn getroffen. Zeker 23 van de 31 Iraanse provincies hebben te maken met wateroverlast. Eind maart trad een aantal rivieren buiten hun oevers door zware regenval. Het noorden en zuidwesten van het land zijn het zwaarst getroffen.

Maandagavond zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, dat de reddingsacties worden gehinderd door de sancties van de Verenigde Staten. Zarif zegt dat Iran door de sancties moeilijk aan materieel voor reddingswerkzaamheden als helikopters kan komen, zodat mensen in afgelegen gebieden geholpen kunnen worden.