Recensie

Recensie Muziek

IAMDDB combineert scherpe woorden met lichte toon

Hiphop IAMDDB uit Manchester zorgt voor tweedeling in haar show in de Melkweg. Een deel is jazz, een deel is uitdagende hiphop. Haar hiphopkant bleek aantrekkelijker.

IAMDDB op het Sonar Music Festival in Barcelona in juni 2018.
IAMDDB op het Sonar Music Festival in Barcelona in juni 2018. Foto Alejandro Garcia / EPA

Rapper en zangeres IAMDDB, die afgelopen zomer op het Down The Rabbit Hole-festival haar blonde dreadlocks nog wild liet zwieren, lijkt serieus geworden. Op het podium van de uitverkochte Melkweg in Amsterdam staat een elegante performer, met bril, in een hooggesloten overall. Ze zingt de woorden in een kabbelende kadans, met hoge accenten en korte rap-sprintjes, terwijl haar dj de pianoklanken en zweverige bijgeluiden voortbrengt, en het publiek zacht heen en weer deint.

En dan, ongeveer op een derde van de show, verandert ze de stijl en sfeer volledig. Nadat IAMDDB even van het podium was en de zaal een – nogal overbodig – filmpje te zien kreeg, komt ze terug en geeft haar hiphop-liefde de vrije teugel. Ook letterlijk: de paardenstaart wordt losgegooid, ze springt in de moshpit en laat haar overall tot navelhoogte openstaan. De beats zijn kaal en scherp, haar tirades klinken staccato.

IAMDDB, afkorting van ‘I am Diana Debrito’ werd geboren in Manchester, en is half Angolees. Haar rap-kwaliteiten ontwikkelde ze in Engeland, haar jazz-liefde ontstond, zoals ze zelf zegt, in Angola waar ze tourde met haar jazz-spelende vader. Als muzikant maakte ze inmiddels vijf EP’s, waarvan de meest recente, Swervvvvv.5, het meest naar jazz neigt.

‘Urban jazz’, wordt haar genre genoemd, naar de combinatie van het genre met en r&b of hiphop. In het oeuvre van IAMDDB is dit geen vanzelfsprekend huwelijk, haar uitdagende ‘urban’ kant – uitgestoken tong, veel ge‘bitch’ en gescheld – is aantrekkelijker en opwindender dan haar loungy jazz. En ook origineler, want IAMDDB combineert haar scherpe woorden met een mooie, lichte toon.

Live, in een concert van bijna twee uur, neemt ze het publiek met beide genres voor zich in. De zaal begroet veel nummers met gegil. IAMDDB is al bijna een idool.