Holleeder: Astrid heeft alles kapot gelogen

De Heinekenontvoerder zei dinsdag tijdens zijn slotwoord in de rechtszaak ook dat zijn zus “een spin in haar hoofd” heeft.

Holleeders advocaten Sander Janssen (L) en Robert Malewicz komen aan bij de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker.
Holleeders advocaten Sander Janssen (L) en Robert Malewicz komen aan bij de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker. Foto Koen van Weel/ANP

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en Astrid Holleeder hebben samen een mediacampagne gevoerd tegen Willem Holleeder. Dat zei de Heinekenontvoerder dinsdag tijdens zijn laatste woord bij de rechtbank in Amsterdam. “Ik heb al de eerste keer gezegd dat zij samen trial by media zouden gaan voeren en dat is ook uitgekomen.”

Willem Holleeder neemt het Peter R. de Vries ook kwalijk dat de misdaadverslaggever hem nooit heeft geconfronteerd met de verhalen dat Holleeder betrokken zou zijn bij liquidaties. “Ik heb De Vries altijd gezien als een vriend maar daarvan is niets gebleken”, aldus Holleeder.

Volgens Holleeder heeft Peter R. de Vries hem verraden zoals de misdaadverslaggever ook mede-ontvoerder Frans Meijer heeft verraden. De Vries heeft Frans Meijer opgespoord in Paraguay.

Het grootste deel van zijn laatste woord wijdde Willem Holleeder aan zijn zus Astrid. Zij heeft volgens Holleeder allerlei verklaringen in elkaar gezet. “Ze heeft toegegeven dat ze alles heeft kapot gelogen bij het onderzoek naar het witwassen van de erfenis van Cor van Hout”, aldus Holleeder. “Ze heeft gelogen voor zichzelf en haar eigen portemonnee. Ze heeft gewoon haar zakken gevuld.”

Spin in hoofd

Willem Holleeder zei dat zijn zus een ‘spin’ in haar hoofd heeft. “Dat heeft ze haar hele leven gehad. Ze heeft altijd bij psychologen gelopen. Ze denkt altijd dat iemand anders haar iets aan wil doen. Maar ik ben altijd goed geweest voor mijn familie, dat blijkt ook uit de tapgesprekken. Ik heb helemaal geen pistool op het hoofd van de zoon van Cor en Sonja gezet, zoals Astrid zegt. Astrid verzint dat gewoon. In de Jordaan zeggen we: die is wappie, die heeft een spin in haar hoofd.”

Holleeder ontkende dat hij betrokken is geweest bij de vijf moorden waarvan hij wordt beschuldigd. “Mijn advocaten hebben dat allemaal al gezegd”, zei hij tegen de rechtbank. “Ik kan alles wel gaan herhalen, maar dan ga ik u vervelen.”