Handelaar vervalsing Frans Hals schikt met Sotheby’s

Kunsthandel De Londense handelaar in oude meesters Mark Weiss betaalt het veilinghuis 4,2 miljoen dollar schadevergoeding voor de valse Frans Hals die hij liet veilen.

Portret van een Man, niet door Frans Hals.
Portret van een Man, niet door Frans Hals. Foto Sotheby’s

Vlak voordat hij bij het hooggerechtshof in Londen terecht zou staan voor de verkoop van een vals schilderij van Frans Hals heeft de Londense handelaar in oude meesters Mark Weiss maandag een schikking getroffen met Sotheby’s, dat het schilderij namens hem had verkocht. Weiss betaalt het veilinghuis 4,2 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) schadevergoeding, „zonder enige erkenning van aansprakelijkheid”.

Sotheby’s verkocht de vermeende Frans Hals in 2011 voor 11,2 miljoen dollar aan een Amerikaanse verzamelaar. Die onderhandse verkoop werd in 2016 teruggedraaid, toen uit onderzoek bleek dat het een moderne vervalsing betrof.

Weiss, een vaste deelnemer aan de TEFAF-beurzen, kocht de ‘Hals’ in 2010 samen met Fairlight Arts Venture, een in Londen gevestigd bedrijf van verzamelaar David Kowitz. Ze kochten het voor 3,4 miljoen dollar van Guiliano Ruffini. Deze Franse handelaar heeft veel meer onbekende werken van oude meesters verkocht die inmiddels als vervalsingen zijn ontmaskerd.

De kwaliteit van de Ruffini-vervalsingen is ongekend hoog. Conservatoren van het Louvre en het Mauritshuis onthaalden de vermeende Hals, een ongesigneerde portret van een man met schouderlang haar, in een publicatie als „een zeer belangrijke uitbreiding van het oeuvre van Hals”.

Twijfels

Nadat andere van Ruffini afkomstige schilderijen in opspraak raakten, onderzocht een Amerikaans laboratorium de vermeende Hals. Toen bleek dat de verf twintigste-eeuwse synthetische elementen bevatte, ging Sotheby’s over tot restitutie van de aankoopsom.

Weiss wilde het veilinghuis aanvankelijk niet schadeloos stellen. Naar zijn mening is niet overtuigend bewezen dat het schilderij vals was. De handelaar beroept zich op eigen wetenschappelijk onderzoek en de meningen van experts die zich achter het schilderij stelden.

Sotheby’s heeft ook een rechtszaak aangespannen tegen de tweede verkoper, Fairlights Arts Venture. Die rechtszaak gaat wel door. De advocaat van het aangeklaagde bedrijf liet maandag aan persbureau Bloomberg weten dat Sotheby’s de verkoop aan de Amerikaanse verzamelaar ten onrechte ongedaan heeft gemaakt. „Zonder overtuigend bewijs dat het schilderij vals is, had het veilinghuis niet hoeven restitueren.”