Gert Verhulst stopt met Samson en Gert

Samson en Gert vormden sinds 6 december 1989 een geliefd kinderduo. Samson de hond verdwijnt niet van televisie, belooft Studio 100.

Gert Verhulst met Samson.
Gert Verhulst met Samson. Foto Marcel Antonisse/ANP

Gert Verhulst neemt aan het einde van dit jaar afscheid van zijn televisiehond Samson. Hij stopt als het personage Gert in de succesvolle, langlopende kinderserie, zo heeft producent Studio 100 dinsdag bekendgemaakt. De jubileumtour waar het duo momenteel mee bezig is ter gelegenheid van hun dertigjarig samenzijn, wordt voor Verhulst zo tevens zijn afscheid van het kinderprogramma.

Of er een opvolger voor Gert komt, is niet duidelijk. Volgens Studio 100, dat door Verhulst zelf werd opgericht, wordt van hond Samson geen afscheid genomen. “Met hem hebben we nog grote plannen”, aldus Studio 100. Hoe die plannen er precies uit zien, laat de producent nog in het midden.

Samson verscheen op 6 december 1989 voor het eerst aan de zijde van Gert. Die was toen nog presentator voor de BRT, de voorloper van de VRT. De kindershow die uit Gerts optreden als presentator met hond voortvloeide, werd dermate populair dat er volgens de omroep op het hoogtepunt 150 afleveringen per jaar geproduceerd werden. In totaal zijn er bijna achthonderd afleveringen gemaakt, plus veel films, muziek, liveshows en cartoons. De hond leverde Verhulst zijn kindermedia-imperium Studio 100 op en maakte hem tot een van de rijkste mensen van Vlaanderen.

Het productietempo ligt inmiddels aanzienlijk lager maar nog altijd treedt het duo samen op. De meest recente uitzending was een kerstspecial in 2018. Reden dat Verhulst Samson vaarwel zegt is naar eigen zeggen dat hij “in schoonheid” afscheid wil nemen.

Personages

Gert Verhulst was een van de bedenkers van Samson, samen met Hans Bourlon en Danny Verbiest. Die laatste was van 1989 tot 2005 ook de stem van de hond. Hij werd opgevolgd door Peter Thyssen, die tot 2013 de stem van Samson insprak. Sindsdien speelt Dirk Bosschaert (onder meer bekend uit Piet Piraat) de rol.

Lees ook dit interview met Gert Verhulst uit 2014: “Samson was voor mij de start van alles.”

Een aantal personages zit al sinds de begindagen in de show, zoals de kapper Albert Vermeersch, die zelf liever Alberto Vermicelli genoemd wordt - door Samson verhaspeld tot Meneer Spaghetti. De rol van Albert (“Ten eerste is het Albertó!”) wordt nog altijd gespeeld door dezelfde acteur, Koen Crucke.

Een ander vast personage is burgemeester Modest. Ook die rol wordt al van meet af aan door dezelfde acteur gespeeld, Walter De Donder, die daarnaast niet alleen Kabouter Plop speelt maar ook daadwerkelijk burgemeester van de gemeente Affligem is geworden.

Verhulst benadrukt verder dat hij actief zal blijven bij Studio 100. In dat bedrijf, eigenaar van onder meer K3 en Plopsa (een porte-manteauwoord samengesteld uit Plop en Samson), is ook Bourlon nog actief. Danny Verbiest, die Samson letterlijk een stem gaf, is inmiddels met pensioen.