Geen biceps maar geopolitiek in vernieuwde M

Zap Margriet van der Linden is terug met talkshow M. Met geopolitiek in plaats van Arie Boomsma. En met een beetje tv over tv. Zo heeft M meer weg van DWDD dan vorig seizoen.

Margriet van der Linden in M (KRO-NCRV)
Margriet van der Linden in M (KRO-NCRV)

Metamorfose is een groot woord, maar de bezem is er flink doorheen gehaald bij Margriet van der Lindens talkshow M, die de komende drie maanden elke dag om zeven uur te zien is op NPO1.

Elf maanden geleden begon het eerste seizoen met Arie Boomsma die de wankele talkshowdesk beklom om zich daar op te drukken, nu zaten Bas Heijne en Geert Mak er om over de Brexit te praten. Geopolitiek heeft de fitness nu verdrongen. Heijne en Mak weerstonden de verleiding hun biceps te laten rollen en hielden het bij woorden,

De desk is ook vervangen. Net als bij DWDD, Pauw en Jinek staat bij M (KRO-NCRV) de tafel nu gewoon midden in de studio met de gasten eromheen. Het decor is aangepast en vormgegeven in warmere kleuren dan het schrille groen van vorig jaar en het kleine ‘dans- en showorkest’ van Thijs Boontjes is verdwenen. Het zijn stuk voor stuk verbeteringen, zoals ook de door de VARA-Gids gemelde uitbreiding van de redactie dat is.

De extra mankracht wierp zijn vruchten af: de tussendoorfilmpjes waren scherp gesneden en goed gekozen. Zo eindigde men met een kibbeltje tussen Theo Hiddema en Harry Mens, wat mooi uitkwam omdat Heijne vorige week nog over Harry Mens en Forum voor Democratie had geschreven.

Van der Linden voelde zich senang aan haar nieuwe tafel, schroomde niet om het gesprek met Heijne en Mak te sturen door haar eigen metaforen te lanceren: „De Brexit was eigenlijk de liefdesbaby van het populisme.”

Mak zei dat hij de Brexit steeds minder fascinerend en steeds meer beklemmend begon te vinden. Hij constateerde dat steeds meer groepen zich in de wereld verbonden voelen door datgene waar ze samen ‘nee’ tegen zeggen. Heijne vroeg aandacht voor de achtergronden van dat ‘nee’. Geen grote nieuwe woorden, maar het gesprek was interessant genoeg. De vorig jaar soms zichtbare angst om te zwaar te zijn lijkt er vanaf.

De herstart deed natuurlijk ook zeer denken aan het soort gesprekken dat Matthijs van Nieuwkerk vrijwel dagelijks op televisie voert. Het was niet het enige dat très DWDD was aan het vernieuwde M. Dat etiket paste ook op het optreden van de Jonge Strijkers Nederland die ter promotie van de eerste Kindermuziekweek met harpiste Lavinia Meijer een mooi kort stuk van Ludovico Einaudi speelde.

Vorig jaar was er kritiek op M en vielen de kijkcijfers tegen. Inmiddels is duidelijk geworden hoe moeilijk het is om met een nieuw praatprogramma een plaats te veroveren in de agenda van de kijker. RTL beleefde het echec van RTL Late Night met Twan Huys en een enkeling volgt nu nog de doodsstrijd van Albert Verlindes 6 Inside bij SBS. In dat perspectief deed M het zo slecht nog niet.

Dat lijkt Van der Linden zich ook te realiseren. Ze leidde de gesprekken ontspannen en schrok niet van kleine dingen die misgingen. Ook slaagde zij erin om het monsterlijke cliché „met het bord op schoot” zonder stotteren of schaamrood uit te spreken toen het over een voor aanstaande vrijdag geplande speciale uitzending van Studio Sport ging.

Inderdaad: het derde onderwerp was televisie over televisie (want het moet wel televisie blijven). Wegens het zestigjarig bestaan van Studio Sport waren Jan en Jeroen Stekelenburg (vader en zoon) te gast.

De 77-jarige Jan is nog steeds als eindredacteur werkzaam en liet quasi gegeneerd beelden zien waarop hij in 1984 met ontbloot bovenlijf Olympisch surfkampioen Stephan van den Berg interviewde. Waardoor ik toch nog heel even aan Arie Boomsma en het oude M moest denken.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.