EU geeft Britten vlak voor Brexit tik op vingers in belastingzaak

Het VK heeft multinationals ten onrechte belastingvoordelen gegeven en moet hen nu een naheffing opsturen.

Foto Justin Tallis/AFP

Ruim een week voor de - vooralsnog geldende - Brexit-datum van 12 april, heeft het Verenigd Koninkrijk een forse berisping gekregen van de EU. De Britten hebben onterecht belastingvoordelen uitgedeeld aan multinationals en moeten van de Europese Commissie de misgelopen inkomsten terugvorderen. Het gaat volgens persbureau Bloomberg om een bedrag van 1,19 miljard pond, bijna 1,4 miljard euro.

Het probleem was volgens Brussel dat het VK sommige bedrijven van 2013 tot 2018 een onrechtmatige uitzondering verleende op regels tegen belastingontduiking. Zij mochten hun geldstromen alsnog via belastingparadijzen laten lopen en hoefden daardoor veel minder belasting af te dragen. Een “oneerlijk voordeel”, aldus eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Volgens Bloomberg genoten 52 bedrijven een dergelijke uitzonderingspositie. Welke concerns het waren, is niet duidelijk.

Nederland op de vingers getikt

Door de voortdurende chaos in de Britse politiek is het scenario van een No Deal-Brexit op 12 april nog altijd reëel. Wat zo’n harde Britse uittreding uit de EU voor gevolgen zou hebben voor de uitspraak van de Commissie, is onduidelijk. Het is ook mogelijk dat de Brexit wordt uitgesteld, naar mei of nog later.

Ook Nederland werd al eens op de vingers getikt wegens belastingafspraken met grote bedrijven. In 2016 diende de staat een naheffing van 25,7 miljoen euro in bij Starbucks. De Europese Commissie had Nederland daartoe opgedragen omdat het koffieconcern “selectieve belastingvoordelen” had gekregen. Momenteel onderzoekt de EU of een deal tussen Nederland en kledingmerk Nike wel in de haak was.