Recensie

Recensie Film

Een ongeplande zwangerschap in Marokko

Arthouse De film ‘Sofia’, die gaat over een ongeplande zwangerschap, lijkt op een thriller. Traditie en vooruitgang, Maghrebijnse en Europese waarden en een hele rits financiële belangen worden in de film op de spits gedreven.

Of Sofia nou weet dat ze zwanger is of niet doet er niet toe in de film 'Sofia'. Zij is niet degene die iets ontkent, of verbergt. Dat doet de maatschappij.
Of Sofia nou weet dat ze zwanger is of niet doet er niet toe in de film 'Sofia'. Zij is niet degene die iets ontkent, of verbergt. Dat doet de maatschappij.

Meryem Benm’bareks debuutfilm Sofia lijkt net een thriller. Geen wonder dat ze vorig jaar op het Filmfestival Cannes de scenarioprijs van Un Certain Régard kreeg. Zo goed is de plot rondom een onverwachte zwangerschap opgebouwd, dat je aan het einde nog steeds niet weet door wie je je nu in de luren hebt laten leggen. Sofia is een estafettemelodrama over de twintigjarige Sofia bij wie tijdens een zakenetentje in de familiare kring opeens de vliezen breken.

De film staat in de traditie van de sociaal-realistisch films van de Waalse gebroeders Dardenne. Of Sofia nou weet dat ze zwanger is of niet doet er niet toe. Zij is niet degene die iets ontkent, of verbergt. Dat doet de maatschappij die negeert dat je seks buiten het huwelijk wel strafbaar kunt stellen (of dat nou een religieuze of een wereldlijke wet is), maar dat dat niet automatisch betekent dat het niet gebeurt. Laat staan dat je de gevolgen daarvan kunt wegwissen.

De achtbaan die volgt is zenuwslopend. Er moet een ziekenhuis worden gevonden dat z’n reputatie op het spel durft te zetten. En een vader. Sofia wordt bijgestaan door haar nichtje Lena, die half in Frankrijk is opgevoed, waardoor traditie en vooruitgang, Maghrebijnse en Europese waarden, en een hele rits financiële belangen op de spits worden gedreven. De film mag dan wel naar de ondoorgrondelijke Sofia zijn genoemd, het zijn uiteindelijk Lena’s ogen die opengaan voor een complexe, corrupte wereld, waaraan zij kan ontsnappen en waarin Sofia waarschijnlijk gevangen blijft.