Dit kan de VVD van Baudet verwachten bij samenwerking met GroenLinks

FvD komt niet in het provinciebestuur van Noord-Holland en haalt uit naar de VVD. Veiligheid en Justitie heet nu Justitie en Veiligheid en dat kost miljoenen. En ook werkgevers geloven het PBL niet meer.

GEEN FVD, WEL GROENLINKS: Henk Otten, lijsttrekker voor Forum voor Democratie in de Eerste Kamer, sprak direct over de “ware aard van de VVD”. Informateur Hans Smits in Noord-Holland concludeerde gisteren dat een coalitie met FvD erin geen kans maakt. De partij van Thierry Baudet is in Noord-Holland de grootste, maar de verschillen met andere partijen zijn te groot om een coalitie te vormen, concludeert Smits. Dan gaat het met name om klimaatbeleid. Onderhandelen daarover zou zinloos zijn. Wat Smits betreft komt er nu een coalitie met de VVD en GroenLinks. Koren op de molen van FvD: Thierry Baudet zag twee jaar geleden al geen verschil tussen die twee partijen. Dat de VVD nu mogelijk niet met FvD, maar wel met GroenLinks gaat samenwerken, wordt dan ook breed uitgemeten op sociale media. Een voorproefje van wat de VVD kan verwachten als het straks ook in de Eerste Kamer moet samenwerken met GroenLinks. In Zuid-Holland hoopt Hans Wiegel wél een coalitie met de VVD en FvD te kunnen smeden.

VenJ of JenV: Het was een subtiele verandering: de naam van het ministerie van Veiligheid en Justitie werd onder Rutte III veranderd in Justitie en Veiligheid. En toch kost die naamsverandering twee miljoen euro, schrijft de Volkskrant. De belangrijkste reden: iedereen krijgt een nieuw e-mailadres - @minvenj.nl is nu @minjenv.nl. Dat moest ook worden aangepast in alle systemen. Zoiets kan simpel worden opgelost door iedereen een mailadres van de Rijksoverheid te geven - na een naamsverandering hoeft het adres dan niet te worden aangepast. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wist kosten te besparen. Dat heette eerder nog ‘gewoon’ Economische Zaken en heeft alle enveloppen nog eens door de printer gehaald om er ‘en Klimaat’ achter te zetten. In totaal hebben de naamsveranderingen van dit kabinet ruim 26 miljoen euro gekost.

OP DE FIETS: Eind vorig jaar kwam de top van het bedrijfsleven nog in een geblindeerd busje naar een afspraak met Mark Rutte. Gisteren hadden de topmannen een voorbeeld aan de premier genomen en kwamen ze op de fiets naar het Catshuis. Ze hadden een dinerafspraak met Rutte en minister Wopke Hoekstra van Financiën. Onderwerp van gesprek was het vertrouwen in de financiële sector. Dat stond in oktober ook al op het programma - toen was de spanning om te snijden. ING had net een schikking voor 700 miljoen getroffen met justitie, Unilever verhuisde het hoofdkantoor tóch niet naar Nederland en het kabinet had net aangekondigd om de dividendbelasting tóch niet af te schaffen. De topmannen wilden deze keer laten zien dat het beter gaat: er wordt “hard aan gewerkt” het vertrouwen in de financiële sector te vergroten, benadrukten ze tegen een NOS-verslaggever bij het Catshuis.

ALPE D’HUEZ: Werkgeversorganisatie VNO-NCW gelooft de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving niet. Het planbureau berekende dat het ongeveer 15.000 euro kost om een huis energiezuinig te maken. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer vergelijkt zon investering in De Telegraaf met de beklimming van de Alpe dHuez. Het PBL praat alleen maar over de afdaling waarbij je je investering terugverdient. Maar je moet die Alpe d’Huez eerst nog op. Daar praten ze niet over.” Hij schat de kosten in op 60.000 euro per huis - maar dan wordt die woning helemaal klimaatneutraal én gasvrij. De Boer heeft wél vertrouwen in het Centraal Planbureau: hij wil het CPB alle klimaatmaatregelen nog eens laten doorrekenen op hun economische effecten. “Want daarin hebben we meer vertrouwen.”

EINDTOETS: Wanneer moeten basisscholieren hun advies voor de middelbare school te horen krijgen? In 2014 werd besloten dat scholieren het advies al in februari moeten krijgen, vóór de Cito-toets is afgenomen. Leraren hebben dan al een goed beeld van de scholier, een eenmalige eindtoets moet dat niet kunnen beïnvloeden, was het idee. Het advies mag na die toets alleen nog naar boven worden aangepast. D66-Kamerlid Paul van Meenen was daar voorstander van, maar hij is inmiddels van mening veranderd omdat het advies te vaak niet naar boven wordt bijgesteld als een leerling goed scoort. Nu pleit het Centraal Planbureau ervoor om die eindtoets tóch mee te nemen in het advies, schrijft Trouw. Goede kans dat het advies nu weer na de toets komt: ook VVD en CDA zijn daar voor.

QUOTE VAN DE DAG:

“De grootste partij vandaag kan morgen afgebrand worden. Dat is het goed recht van de kiezer, maar het heeft gevolgen: het betekent dat ook steeds meer oud-medewerkers van politici worden afgeserveerd, waarna ze hun kennis van het wereldje op de arbeidsmarkt aanbieden.”

NRC-columnist Tom-Jan Meeus over medewerkers van politici die overstappen naar het bedrijfsleven.