Algerijnse president Bouteflika stapt per direct op

Maandag kondigde het Algerijnse staatshoofd aan voor 28 april te vertrekken, na druk vanuit het leger legt hij zijn functie direct neer.

President Bouteflika heeft eerder dan verwacht zijn ontslag ingediend.
President Bouteflika heeft eerder dan verwacht zijn ontslag ingediend. Foto Louafi Larbi/Reuters

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft dinsdag na wekenlang protest zijn ontslag ingediend. Daarmee komt een einde aan zijn bewind van twintig jaar en kan Algerije sneller dan verwacht aan een machtstransitie beginnen. Maandag zei het staatshoofd voor 28 april te vertrekken. Kort na een oproep van het leger dinsdag om hem direct af te zetten werd bekend dat de 82-jarige Bouteflika zijn functie neerlegt, melden Algerijnse media.

Volgens de Algerijnse grondwet neemt de voorzitter van het hogerhuis de taken van de president voor negentig dagen waar totdat verkiezingen worden gehouden. Generaal Gaïd Salah - een vroegere bondgenoot van Bouteflika - stelde in een verklaring van het ministerie van Defensie dat de machtstransitie lang genoeg had geduurd. Ook was de vrees dat iemand uit Boutiflika’s politieke entourage de macht zou overnemen en het vertrek niet zou leiden tot de nodige verandering. De protesten gingen dinsdag daarom ondanks het aangekondigde vertrek door.

Volgens legerchef Salah maakte de president al niet meer de dienst uit, maar werd hij aangestuurd worden door een “bende” in zijn omgeving die zich schuldig zou maken aan “fraude, misdrijven en bedrog”. Het wordt niet duidelijk benoemd over wie de generaal het dan precies heeft. De president zou te zwak zijn om zijn werk te doen, en alle beslissingen die door hem worden genomen zag het leger daarom als “nietig en ongeldig”. Sinds een beroerte in 2013 verschijnt Bouteflika niet meer in het openbaar.

Lees meer over de machtstransitie in Algerije: Leger kan niet meer neutraal blijven

Landelijke protesten begonnen toen het erop leek dat Bouteflika zich opnieuw verkiesbaar wilde stellen, in de hoofdstad Algiers gingen een miljoen Algerijnen de straat op. Demonstranten wilden niet alleen een vertrek van de president, maar ook een verandering van het politiek systeem. In Algerije verrijkt een kleine elite van politici, zakenlieden en hoge militairen zich met de grote olie-inkomsten van het Noord-Afrikaanse land.