AIVD waarschuwt voor Chinese technologie

5G De inlichtingendienst AIVD roept op vitale digitale infrastructuur te beschermen tegen Chinese spionage.

Illustratie Robin Heman

Steeds luider klinkt de roep om cruciale digitale infrastructuur te beschermen tegen Chinese betrokkenheid. Na de Amerikanen waarschuwt nu ook inlichtingendienst AIVD expliciet voor het risico van Chinese spionage.

„We moeten niet afhankelijk zijn van landen die een offensieve cyberstrategie hebben tegen onze belangen, in het bijzonder China en Rusland,” zei AIVD-baas Dick Schoof bij de presentatie van het jaarverslag. Volgens de AIVD is „verreweg de grootste dreiging op het gebied van economische spionage afkomstig van China”.

De waarschuwing van de AIVD komt op het moment dat Nederland, net als veel andere landen, nadenkt over de aanleg van 5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken waarvan zoveel wordt verwacht. Het Chinese bedrijf Huawei geldt als een van de belangrijkste gegadigden om daar een grote rol in te spelen. Zowel KPN als T-Mobile maakt al gebruik van de relatief goedkope Huawei-apparatuur.

Schoof vermeed uitspraken over Huawei of andere bedrijven, maar maakte evengoed duidelijk dat Nederland Chinese technologie in vitale infrastructuur zoals 5G-netwerken zou moeten mijden. Anders kan China die apparatuur „beïnvloeden, stopzetten of precies weten wat er in Nederland allemaal speelt,” zei Schoof tegen de NOS.

Concreet bewijs dat Huawei aan cyberspionage doet, ontbreekt vooralsnog. Desondanks hebben de VS het Chinese bedrijf in de ban gedaan en roepen ze bondgenoten op dat voorbeeld te volgen. Volgens The Wall Street Journal heeft de Amerikaanse regering zelfs expliciet gedreigd minder inlichtingen te delen met veiligheidsdiensten van bevriende landen die wél met Huawei in zee gaan.

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA), verantwoordelijk voor de aanleg van het 5G-netwerk, erkende vorige maand in een interview met NRC dat de Amerikanen „hun partij meeblazen”. „Maar ik ervaar dat niet als druk,” zei ze. En: „We moeten daar als Nederland een eigen afweging in maken.”

Lees ook het interview met Mona Keijzer: ‘We maken onze eigen afweging over China’

De discussie over Chinese cyberspionage past bij een groeiend ongemak in Europa over de intenties van Chinese bedrijven, die veelal staatseigendom zijn of heel nauwe banden hebben met Peking. Strategische beleidsplannen als de Nieuwe Zijderoute en ‘Made in China 2025’ – een initiatief om van China over zes jaar een technologisch hoogontwikkeld land te maken – doen vermoeden dat het land meer dan alleen commerciële motieven najaagt. Europese landen, Duitsland voorop, vrezen voor concurrentieposities, politieke inmenging én dat cruciale infrastructuur en technologie in Chinese handen valt.

Ook de AIVD heeft het in zijn jaarverslag over de Chinese beleidsplannen. Daarmee probeert China „zijn economische en geopolitieke invloed vergroten,” waarschuwt de inlichtingendienst. In de concurrentiestrijd zet China volgens de AIVD bovendien „een breed scala aan (heimelijke) middelen in die het verdienvermogen van Nederlandse bedrijven ondermijnen en die op termijn kunnen resulteren in economische en politieke afhankelijkheden”. De AIVD doelt onder meer op digitale spionage.