Advies: Rijk moet ingrijpen in begroting Curaçao

Voor het derde jaar op rij is de begroting van Curaçao niet sluitend. Het College financieel toezicht vraagt het Nederlandse Rijk in te grijpen.

Hoofdstad Willemstad op het eiland Curaçao. Het land noteert dit jaar een begrotingstekort van zo'n 50 miljoen euro.
Hoofdstad Willemstad op het eiland Curaçao. Het land noteert dit jaar een begrotingstekort van zo'n 50 miljoen euro. Foto Luis Acosta/AFP

Het Nederlandse Rijk moet ingrijpen om de begroting van Curaçao op orde te brengen. Dat stelt het College financieel toezicht (Cft) maandag in een advies aan de Rijksministerraad, waarin naast Nederlandse ministers ook bestuurders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zitten.

Het College financieel toezicht, dat de begrotingen van overheden binnen het Koninkrijk der Nederlanden monitort, uit al sinds 2016 zorgen over de financiën van Curaçao. De inkomsten en uitgaven van het land en het financieel beheer zijn niet op orde, stelde het Cft maandag.

“Ook voor de begroting 2019 dreigt een (fors) tekort van ditmaal circa 100 miljoen Antilliaanse guldens”, schrijft het Cft. Dat is zo’n 50 miljoen euro. Curaçao heeft daardoor, ondanks eerdere bezuinigingen, voor het derde achtereenvolgende jaar een begrotingstekort.

Onder meer de recente crisis in Venezuela, een belangrijke handelspartner, drukt de economische groei van het eiland. Het Cft wijst daarnaast op “te optimistische opbrengstenramingen, gebreken in het financieel beheer en een gebrek aan budgetdiscipline waardoor de uitgaven niet binnen de begroting blijven.”

Het College stelt dat het op orde brengen van het budget van Curaçao een “forse opgave” wordt, waarbij “structurele hervormingen” onontkoombaar zijn. “Er is meer nodig dan de nu aangekondigde maatregelen om de inkomsten en uitgaven van het land in evenwicht te brengen. Het roer moet om.”

‘Transitiebegeleider’

De economie van Curaçao, dat sinds 2010 autonoom binnen het Koninkrijk is, is zwak. In 2012 greep Nederland ook in na een aanwijzing van de Cft. In januari dit jaar zinspeelde het Cft al op het afgeven van een aanwijzing.

Nederland en Curaçao tekenden toen een ‘samenwerkingsconvenant’ om de financiën op orde te brengen. Nederland stuurde onder meer een “transitiebegeleider” naar het eiland en lichtte het ambtenarenapparaat door.

Lees ook: Nederland intensiveert bemoeienis met Curaçao

Minister-president Mark Rutte moet, als voorzitter van de de Rijksministerraad, beslissen of deze aanwijzing er komt en wat die in zal houden. Wanneer het advies besproken wordt in de Rijksministerraad, is nog onbekend.