VVD en CDA schuiven op richting FvD

VVD en CDA hebben ideeën voor strenger immigratiebeleid en kritiek op de klimaatmaatregelen. Verbijstering, verdriet en woede heerst bij de SP. En wat betekent de Brexit precies voor Nederland?

SCHUIVEN RICHTING FVD: De verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie houdt de gemoederen op het Binnenhof nog bezig. Samenwerken lijkt weinig zin te hebben: Baudet eist het aftreden van drie bewindslieden. Maar er is binnen de coalitie wel begrip van de ChristenUnie en D66 voor de positie van VVD en CDA, schrijft NRC-columnist Tom-Jan Meeus: ze moeten samenwerken met linkse partijen, terwijl op rechts FvD dan kan profiteren. En dus zijn er ideeën over strenger immigratiebeleid, nieuwe kerncentrales en kritiek op klimaatmaatregelen. Sommige CDA’ers zouden in de Eerste Kamer zelfs graag tegen de klimaatwet stemmen, hoor je in de NRC-podcast Haagse Zaken: ”Die wet gaat het altijd halen, er is een ruime meerderheid voor. Maar als je met FvD meestemt, laat je kiezers laten zien: wij hebben gehoord wat jullie gezegd hebben.”

NEGEREN OF AANVALLEN: Het Binnenhof worstelt: hoe om te gaan met Thierry Baudet? Negeren, of juist aanvallen? In de coalitie wordt verschillend gedacht over de strategie. Voor de VVD is negeren de beste optie, stelt communicatieadviseur Henri Kruithof, oud-VVD-woordvoerder. Dat deed de VVD ook het liefste met Geert Wilders. ”Als je hem tien minuten laat spreken zonder hem te interrumperen, is dat voor hem het allerergste”, aldus Kruithof. D66 zette zich juist af tegen Wilders en probeerde nu hetzelfde met FvD. Daarmee heeft D66 FvD van een kleine partij tot “het enige alternatief” gemaakt, stelt politicoloog Tom van der Meer. Zijn oplossing: ”Er moet een scherper onderscheid komen tussen de bestuurders in het kabinet en de fracties. Politiek moet dualistischer worden.”

VERSCHRIKKELIJKE CLUB: Ook bij de SP dreunt de verkiezingsuitslag nog na. Op de partijraad in Amersfoort heerste zaterdag verbijstering, verdriet en woede. ”Mensen hebben deze verkiezingen gekozen met hun middelvinger”, concludeerde een lokale SP’er, ”en wij zijn die middelvinger niet meer”. Een ander: ”We zijn te regeringsgeil en te aangepast.” De SP is verdeeld over de te varen koers. Een club kritische SP’ers die zich ‘De Groep’ noemt, wil het partijstandpunt over migratie bijsturen: het moet meer gericht op humane opvang en solidariteit. Een voorstel vlak voor de verkiezingen om het programma op dat punt te wijzingen, haalde het net niet: 41 procent van de SP’ers was voor. De partijtop wil afrekenen met die critici. Tweede Kamerlid Ronald van Raak verwoordde het zo: “Als wij zo’n verschrikkelijke club zijn, dan ga je toch ergens anders voetballen?”

DWARSLIGGER: “Een soort Pietje Bell”, die ”het mooi vindt om zaken (…) in de media op te schudden.” Zo omschrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) ProRail-topman Pier Eringa. Die ’Pietje Bell’ moet binnenkort vertrekken: Eringa is het niet eens met het besluit om ProRail als zelfstandig bestuursorgaan onder de hoede van het ministerie te brengen. Hij stapt daarom op zodra een vervanger is gevonden. Eringa ruziet inderdaad regelmatig met politici, tot ergernis van het ministerie van Infrastructuur. Staatssecretaris Mansveld wees hem in 2015 terecht in de Tweede Kamer; Eringa wilde de staatssecretaris een hand geven maar die weigerde omdat Eringa niet in het vak van de bewindslieden mocht komen. En hij liet eens een aantal onbewaakte spoorwegovergangen blokkeren met betonblokken toen het ministerie te lang treuzelde met maatregelen over de beveiliging.

BREXIT: In Groot-Brittannië is er wéér een cruciale dag voor de Brexit. Een aantal leden van het Lagerhuis heeft zelf het initiatief genomen om een doorbraak te forceren. Vorige week werden acht oplossingen verworpen - er is gesleuteld aan de meest kansvolle moties en daarover wordt vandaag nog eens gestemd. NRC legt in een video uit wat de Brexit eigenlijk betekent voor Nederland. Er vertrekt een belangrijke bondgenoot, waardoor Nederland op zoek moet naar nieuwe samenwerkingen. Dat is nog niet zo makkelijk, want het Verenigd Koninkrijk heeft een zware stem. Met het vertrek van de Britten wordt het hele coalitiespel omgewoeld. De ‘Hanze-coalitie’ die Nederland vorig jaar smeedde, legt te weinig gewicht in de schaal. Er moet meer worden samengewerkt met grote landen.

VREEMDE EEND: Het partijbestuur van Partij voor de Dieren had Elze Boshart voorgedragen als nieuwe partijvoorzitter - maar zij werd afgelopen weekend niet gekozen. Het werd de 24-jarige Sebastiaan Wolswinkel, die de jongerenpartij van de PvdD leidde. Een verrassing, ook voor Boshart. “Je verwacht niet dat als je een stabiel, ingewerkt bestuur hebt, er ineens een outsider bij komt. We verwelkomen zijn jeugdigheid en enthousiasme, maar hij zal zich snel moeten inwerken.” Wolswinkel denkt dat dat wel goedkomt: ”Wij zijn de Partij voor de Dieren, dus dan houd je ook van vreemde eenden”, zegt hij tegen de NOS.

QUOTE VAN DE DAG:

“Zo heb ik me laten vertellen dat zijn politieke inspiratiebron niet Martin Luther King of Malcolm X is, maar Ben Mandemakers – van Mandemakers Keukens.”

NRC-columnist Lotfi El Hamidi over de opvallende inspratiebron van Tweede Kamerlid Farid Azarkan (Denk).