Vrachtauto’s en bestelbussen vorig jaar opnieuw erg in trek

Trekkers zonder oplegger waren, net als afgelopen jaren, de in verhouding snelst groeiende voertuiggroep. Dat heeft met de sterke economie te maken.

Een konvooi zelfrijdende vrachtauto's bij Zwolle in 2015.
Een konvooi zelfrijdende vrachtauto's bij Zwolle in 2015. Foto Bas Czerwinski/ANP

Vrachtwagens waren vorig jaar opnieuw de snelst groeiende groep van het Nederlandse wagenpark. Het aantal trekkers zonder oplegger nam toe met bijna 4 procent, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er kwamen ook relatief veel bestelauto’s bij.

Vrachtauto’s - op 1 januari waren het er ruim 80.000 - zijn qua aantallen al een paar jaar relatief gezien de snelste groeier van alle voertuigtypen in Nederland. Volgens het CBS is er een rechtstreeks verband met het opgaande economische tij, waardoor transportbedrijven goede zaken doen. Ook het in verhouding snel groeiende aantal bestelbussen heeft te maken met de economische groei, die al sinds begin 2014 onafgebroken aanhoudt.

Ook de Nederlandse vloot personenauto’s bleef vorig jaar uitdijen, zij het minder snel dan de trekkers zonder oplegger en bestelbussen. Eind 2018 reden er ongeveer 8,5 miljoen rond, 1,8 procent meer dan een jaar eerder. De toename in het aantal personenauto’s is de afgelopen jaren min of meer constant, en lijkt wat minder in verband te staan met de economie. Er is, anders dan bij de trucks en bestelauto’s, ook nooit een dip geweest in het aantal personenauto’s, aldus het CBS.

In totaal waren er rond de afgelopen jaarwisseling in Nederland 12,7 miljoen wegvoertuigen, een toename van 227.000 in een jaar tijd. Eenderde van alle Nederlandse personenauto’s is grijs, waarmee die kleur de populairste is. Dat is al veertien jaar het geval. Zwarte, blauwe en witte auto’s zijn ook goed vertegenwoordigd. Rode en groene auto’s dalen juist in de rangorde. Het aandeel rode auto’s is sinds 2003 teruggelopen van 19 naar 7 procent. Voor groene wagens ging de daling van 14 naar 4 procent.