Uitvaartbedrijf Yarden in financiële problemen

Volgens het FD kampt het bedrijf met oude, dure polissen. De financiële buffers zijn op een te laag niveau.

Yarden is het op twee na grootste uitvaartbedrijf van het land.
Yarden is het op twee na grootste uitvaartbedrijf van het land. Foto iStock

Yarden zit in de financiële problemen. Het op twee na grootste uitvaartbedrijf van het land kampt met een oude portefeuille van zogeheten naturapolissen. Die kosten het bedrijf zo veel geld dat de financiële buffers tot een te laag niveau zijn gedaald.

Dat meldt het Financieele Dagblad maandag. Volgens de krant maakt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zich zorgen en bemoeit ze zich met de situatie.

Yarden had vroeger verzekeringen in zijn portefeuille die geen bedrag uitkeerden, zoals gebruikelijk, maar het volledige uitvaartpakket vergoeden. Omdat de kosten van een uitvaart de laatste decennia aanzienlijk zijn gestegen, is Yarden door die polissen in de problemen geraakt.

‘Liquiditeit niet onder druk’

In een schriftelijke reactie erkent Yarden dat de solvabiliteit, zijn kapitaalpositie, onder druk staat. Het bedrijf schrijft dit toe aan regelgeving, lage rente en de opbouw van zijn portefeuille. De organisatie zegt op dit moment te werken aan de versterking van haar solvabiliteit. Volgens het FD heeft Yarden zelfs geprobeerd zijn verzekeringstak te verkopen (het bedrijf bestaat uit een deel dat uitvaarten organiseert en een deel dat die verzekert).

Het uitvaartbedrijf, met 700 werknemers en 1 miljoen polishouders, benadrukt dat de liquiditeit niet in het gedrang is. Dat wil zeggen dat het naar eigen zeggen aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, dus dat polishouders ‘gewoon’ geld uitgekeerd krijgen.