Trumpblog

Trump ontslaat directeur geheime diensten

Volg hier ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Trump ontslaat directeur geheime diensten

Trump heeft Randolph Alles, directeur van de geheime diensten, ontslagen. Dat meldt CNN op basis van bronnen in het Witte Huis. Hij wordt in mei vervangen door James Murray, die al werkzaam was bij de geheime dienst.

Een woordvoerder van de president prijst Alles voor zijn werk:

"Randolph Alles heeft de afgelopen twee jaar uitstekend werk geleverd bij de geheime diensten. De president is dankbaar voor de veertig jaar dat hij bij de overheid in dienst was."

Amper twee weken geleden kreeg Alles te horen dat er personele wisselingen zouden plaatsvinden en werd hem gevraagd aan te blijven tot een vervanger was gevonden. Bronnen melden aan persbureau AP dat het vertrek van Alles voortvloeit uit "een persoonlijkheidsconflict".

Alles zelf stelde later op maandag dat hij niet officieel ontslagen is. Volgens persbureau Reuters zegt hij dat zijn vertrek hoort bij "een ordelijke transitie van leiderschap".

'Komende tijd nog twee afdelingsleiders weg'

Volgens The New York Times is de verwachting dat twee andere afdelingsleiders ook vertrekken. Het gaat om Lee Cissna, het hoofd van de Amerikaanse burgerschaps- en immigratiediensten, en John Mitnick, algemeen adviseur van het ministerie van Binnenlandse veiligheid.

Zondag kondigde de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, haar vertrek aan. Twee dagen daarvoor werd Ronald Vitiello, de waarnemend directeur van immigratie- en douanediensten, de laan uitgestuurd. Voor Vitiello zoekt Trump een vervanger die "harder" is.

Volgens The New York Times werd Allen gezien als bondgenoot van John Kelly, de voormalige stafchef van de president, die eind vorig jaar ontslagen werd na maandenlange spanningen met Trump.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen stapt op

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen stapt op. President Donald Trump, die regelmatig kritiek op haar heeft geuit, kondigde het vertrek van de minister maandag aan op Twitter en bedankte haar voor haar bewezen diensten.

Secretary of Homeland Security Kirstjen Nielsen will be leaving her position, and I would like to thank her for her service....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 april 2019

De 46-jarige Nielsen trad in december 2017 aan en was verantwoordelijk voor het uitvoeren van grote delen van het omstreden immigratiebeleid van Trump, waaronder de bouw van de grensmuur met Mexico. Ook verdedigde ze vorig jaar het beleid om migrantenkinderen bij aankomst te scheiden van hun ouders. De president ziet de migrantenstroom aan de zuidgrens van de VS als een nationale noodtoestand.

De Amerikaanse minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid. Foto EPA/ERIK S. LESSER

Of Nielsen ontslagen is of uit eigen beweging opstapt, is niet bekend gemaakt. In haar ontslagbrief, die ze zelf op Twitter plaatste, gaf de bewindsvrouw geen echte reden voor haar vertrek. Nielsen stelt alleen dat het voor haar "het juiste moment is een stap opzij te doen" en dat de VS nu veiliger zijn dan toen ze aantrad.

Its been an honor of a lifetime to serve with the brave men and women of @DHSgov. I could not be prouder of and more humbled by their service, dedication, and commitment to keep our country safe from all threats and hazards. pic.twitter.com/lIQ5iqGDmF

— Sec. Kirstjen Nielsen (@SecNielsen) 7 april 2019

Volgens meerdere Amerikaanse media vond president Trump haar grensbeleid te slap. Zo schrijft The New York Times dat Trump haar regelmatig 's ochtends vroeg belde om hardere maatregelen te eisen tegen migratie en ging hij dan vaak flink tekeer.

Donald Trump liet weten dat Kevin McAleenan Nielsens taken voorlopig overneemt. McAleenan was commissaris bij de Amerikaanse grensbewakingsdienst, die onder het ministerie van Binnenlandse Veiligheid valt.

....I am pleased to announce that Kevin McAleenan, the current U.S. Customs and Border Protection Commissioner, will become Acting Secretary for @DHSgov. I have confidence that Kevin will do a great job!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 april 2019

Trump: grootste hindernissen in gesprekken met China overwonnen

Volgens president Trump zijn de voornaamste struikelblokken in de handelsbesprekingen met China overwonnen. Dat zei hij donderdagavond (plaatselijke tijd) voorafgaand aan een ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He in het Witte Huis. "Er is een heel, heel goede kans dat het gaat lukken", aldus Trump volgens persbureau Reuters. "Ik denk dat we het binnen nu en vier weken zullen weten."

Trump verhoogde ook de druk op zijn onderhandelingspartners. Als er geen deal komt, "wordt het heel lastig" om de handel met China in stand te houden, zei hij. Vicepremier Liu zei op zijn beurt dat er "goede vooruitgang" is geboekt tijdens de besprekingen.

De opmerkingen van Trump volgen op de geluiden die de afgelopen dagen al naar buiten kwamen uit de Chinees-Amerikaanse onderhandelingen. China zou beloven meer grondstoffen te kopen in de VS. Ook zouden Amerikanen voortaan voor honderd procent eigenaar kunnen worden van bedrijven in China. Als tegenprestatie voeren de VS geen grote tariefverhoging in voor Chinese producten.

Lees ook: Voortzetting van het handelsconflict zou volgens het IMF voor beide slecht uitpakken

Als ook de laatste twistpunten zijn opgelost, wil Trump de deal ondertekenen op een speciale top met de Chinese president Xi Jinping. Donderdag kondigde hij zo'n ontmoeting nog niet aan.

Vorig jaar ontketende Trump een handelsconflict met China door importheffingen in te voeren op tal van Chinese producten. De Chinezen namen tegenmaatregelen. Al tijdens zijn verkiezingscampagne ageerde Trump tegen de in zijn ogen zeer oneerlijke handelsverhoudingen tussen China en de VS.

Trump en de Chinese vicepremier Liu He (l) donderdag in het Witte Huis. Foto Manuel Balce Ceneta/AP

Ook Huis van Afgevaardigden wil einde steun voor oorlog in Jemen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een resolutie om steun voor Saoedische oorlogscoalitie in Jemen te beëindigden. In totaal stemden 247 Congresleden voor, onder wie 16 Republikeinen. Het beleidsplan is in strijd met het buitenland beleid van president Trump, die de nauwe banden met Saoedi-Arabië niet in gevaar wil brengen.

In beeld: Vier jaar oorlog in Jemen

De Senaat - waar Republikeinen een meerderheid hebben - stemde in maart al in met de resolutie. Nu die ook door het Huis is, komt het voorstel bij Trump te liggen. Het Amerikaans staatshoofd heeft eerder al laten weten dat hij bereid is om de resolutie te vetoën. In dat geval moeten de Senaat en het Huis zich er nogmaals over buigen en een tweederde meerderheid verzamelen.

Volgens de Democratische voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken, Eliot Engel, vereist de humanitaire crisis in Jemen "moreel leiderschap". De zogeheten 'War Powers Act' zorgt ervoor dat de macht van de president om troepen in te zetten, beperkt wordt. Het is voor het eerst dat een dergelijk voorstel zowel door de Senaat als het Huis gesteund wordt.

Saoedi-Arabië vecht samen met de Jemenitische regering tegen shi'itische Houthi-rebellen. De VS leveren onder meer wapens en ondersteuning bij luchtaanvallen. De burgerloog heeft al tienduizenden levens geëist en geleid tot een hongersnood.

Huis-commissie vraagt belastingaangiften Trump op

Een commissievoorzitter uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft belastingaangiften van Donald Trump opgevraagd bij de belastingdienst. De Democraat Richard Neal zegt dat donderdag gedaan te hebben omdat hij meer wil weten over de inkomstenbronnen van de president en op deze manier zicht wil krijgen op mogelijke belangenverstrengeling.

Neal vroeg de Amerikaanse belastingdienst IRS om zowel persoonlijke als zakelijke aangiften van 2013 tot en met 2018. Hij wil de stukken uiterlijk woensdag ontvangen. Een dergelijk verzoek uit het Congres is hoogst ongebruikelijk. Daar staat tegenover dat vanaf Jimmy Carter, president van 1977 tot 1981, alle Amerikaanse presidenten actuele aangiften uit de jaren van hun presidentschap en de jaren daaraan voorafgaand hebben vrijgegeven.

'Niet geneigd vrij te geven'

Trump zei "niet geneigd" te zijn de stukken vrij te geven, meldt persbureau AP. De IRS heeft nog niet op het verzoek van Neal gereageerd.

De Democraten stellen dat de belastingaangiften van Trump aan de commissie beschikbaar gesteld moeten worden in het kader van de toezichthoudende rol van het Huis. Republikeinen vinden dat de commissie misbruik maakt van haar bevoegdheden. Verwacht wordt dat de aanvraag ontaardt in een jarenlange juridische strijd tussen het Huis en de regering-Trump.

Twitter avatar WaysMeansCmte Ways & Means Committee Chairman @RepRichardNeal has sent a written request to @IRSnews formally requesting #POTUS#taxreturns. Details here: https://t.co/fwcbG9qpBI

Democraten willen met dagvaarding volledige toegang tot Mueller-rapport

De Democraten willen een dagvaarding uitsturen om het volledige Mueller-rapport in handen te krijgen. Een Democratische meerderheid van de de juridische commissie in het Huis van Afgevaardigden stemde voor het plan om dit bij minister van Justitie William Barr af te dwingen.

Democratische Congresleden hadden Barr gevraagd om uiterlijk dinsdag 2 april het rapport te overhandigen, maar dat is dus niet gebeurd. Woensdag stemde de commissie in navolging van partijlijnen met 24 stemmen voor en 17 tegen met het plan in, aldus persbureau AP.

Tot nu toe is alleen een samenvatting van het rapport gedeeld met de juridische commissie. In het rapport deelt speciaal aanklager Robert Mueller zijn bevindingen over het onderzoek naar samenwerking tussen Trumps campagneteam met Rusland tijdens de presidentscampagne in 2016. Bewijs voor samenzwering is er niet, belemmering van de rechtsgang door de president is niet uitgesloten. Democraten vrezen dat belangrijke informatie wordt achtergehouden.

'Geen andere keuze'

Barr heeft aangeboden om half april een geredigeerde versie van het rapport te delen, maar de Democraten hebben duidelijk gemaakt daar geen genoegen mee te nemen. Commissievoorzitter Jerrold Nadler zei Barr de tijd te geven om van gedachten te veranderen, maar dat als de partijen er onderling niet uitkomen "er geen andere keuze" is dan de dagvaarding naar de rechtbank te sturen.

De dagvaarding door Nadler zou pas een eerste stap zijn in de poging van de Democratische Congresleden het volledige Mueller-rapport in handen te krijgen. Wordt de dagvaarding verstuurd en vervolgens genegeerd door Barr, dan moet Nadler naar de rechter. Een dergelijk proces zou jaren kunnen duren.

Beveiligers: Chinese vrouw probeerde met gammel verhaal Mar-a-Lago te betreden

Een vrouw met twee Chinese paspoorten, een usb-stick met schadelijke software en een dubieus verhaal heeft zich dit weekend korte tijd toegang verschaft tot Donald Trumps club Mar-a-Lago. De president was dit weekend in zijn club op Palm Beach aanwezig. De vrouw van 32 had tegen beveiligers buiten gezegd dat ze lid was en voor het zwembad kwam, bleek dinsdag uit rechtbankstukken waarover AP schrijft.

De vrouw was geen lid van de club, stelde een presidentiële beveiliger van de Secret Service bij een checkpoint voor de deur vast. Toch werd ze binnengelaten omdat een bedrijfsleider dacht dat haar vader dat wél was. Eenmaal binnen meldde ze zich bij de receptie, waar ze zei te komen voor een bijeenkomst van de United Nations Chinese American Association. Omdat die niet op de agenda stond, haalde de receptionist er nogmaals de beveiliging bij, heeft de Secret Service verklaard.

Volgens de Secret Service stelde de vrouw later dat ze voor de bijeenkomst was uitgenodigd door ene Charles, die ze kende via sociale media. Ze zou vervolgens ontkend hebben dat ze in eerste instantie had beweerd dat ze voor het zwembad kwam. De vrouw had volgens de Secret Service vier telefoons, een laptop, een externe harde schijf en een usb-stick met malware bij zich. Zwemkleding had zij niet, aldus AP.

De vrouw wordt verdacht van het afleggen van valse verklaringen tegenover medewerkers van de federale overheid en het betreden van terrein waar ze niet mocht komen. Het lijkt er niet op dat ze in de buurt van de president is geweest.

Donald Trumps club Mar-a-Lago in Florida. Foto J. David Ake/AP

Limburgs bedrijf claimt werving bouwvakkers van Trumps muur te doen, blijkt 'ludieke actie'

Een Limburgs bedrijf claimde de online werving te doen van bouwvakkers voor de muur die president Trump wil bouwen aan de grens met Mexico, maar dat blijkt een "ludieke actie" te zijn. In een persbericht schreef het bedrijf The Next Crowd uit Nederweert donderdag de website www.buildthatwalltogether.com te lanceren. "Met de komst van deze website start officieel de werving voor de bouwploeg."

Een woordvoerder hield dinsdagavond stellig telefonisch vol dat het niet om een grap ging. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet woensdag weten niet met het bedrijf verder samen te werken. The Next Crowd gaf woensdagavond uiteindelijk toe dat het niet waar was. De actie zou vroegtijdig stop worden gezet omdat "personeel wordt bedreigd".

Screenshot van de website www.buildthatwalltogether.com

Lees meer over het Amerikaanse debat over de grens met Mexico: Bedenker immigrantenkaravanen: 'Immigrantenkaravaan moet stoppen'

www.buildthatwalltogether.com toonde beeld van de grens tussen de VS en Mexico en een Amerikaanse vlag, de bekende campagneslogan van Trump 'Keep America Safe' en een tekst dat het binnenkort wordt gelanceerd. De registratie-informatie van de website bleek bij het nazoeken afgeschermd te zijn. De woordvoerder zei eerder geen details te mogen delen over de aanbesteding omdat een geheimhoudingsplicht zou zijn ondertekend.

Campagnebelofte

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid is verantwoordelijk voor het bouwen van de muur, een van Trumps belangrijkste campagnebeloftes. Volgens de Amerikaanse president is deze nodig om illegale migratie en drugssmokkel tegen te gaan.

Het lukte hem echter niet om via het Congres de financiering voor het miljardenproject rond te krijgen, daarom besloot Trump in februari de noodtoestand uit te roepen in het grensgebied met Mexico. Op die manier kan de president fondsen aanboren zonder instemming van het Congres. Ook dreigt de president de afgelopen week de grens met de zuiderbuur volledig dicht te gooien als het land niet meer maatregelen treft tegen illegale migratie.

Update (3 april 2019): Deze tekst is aangepast nadat het persbericht over de opdracht van The Next Crowd in de VS niet waar bleek te zijn.

Klokkenluider: Witte Huis gaf onterecht veiligheidspassen aan 25 functionarissen

Het Witte Huis heeft zo'n 25 keer onterecht veiligheidspassen toegekend aan personen die niet door de gebruikelijke veiligheidscontrole kwamen. Dat stelt klokkenluider Tricia Newbold, zelf eerder verantwoordelijk voor de afgifte van de nodige betrouwbaarheidsverklaring. Haar ervaringen staan in een maandag gepubliceerde brief van Democraat Elijah Cummings, voorzitter van een toezichtcommissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

The New York Times meldde een maand geleden al dat Trump tegen aanbevelingen in de betrouwbaarheidsverklaring van zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner had goedgekeurd. Personen die werken in het Witte Huis worden gekeurd om vast te stellen of ze toegang mogen tot staatsgeheime informatie en overheidsgebouwen. De president heeft het recht om deze beslissing te overstemmen, maar volgens klokkenluider Newbold stond daarbij niet altijd de nationale veiligheid voorop.

Naar eigen zeggen had ze bij de 25 personen vastgesteld dat sprake was van "diverse ernstig diskwalificerende kwesties met betrekking tot buitenlandse invloed, belangenverstrengeling, financiële problemen, drugsgebruik en crimineel gedrag". Het zou onder andere gaan om twee hooggeplaatste functionarissen die momenteel nog in dienst zijn, hun identiteit wordt verder niet genoemd.

Toen Newbold, die al achttien jaar het werk doet, de kwestie aankaartte, werd ze twee weken op non-actief gesteld. Vervolgens werd ze overgeplaatst van het bureau dat verantwoordelijk is voor de afgifte van de betrouwbaarheidsverklaring. Naar eigen zeggen is ze "doodsbang" om weer aan het werk te gaan in het Witte Huis nu bekend is dat zij naar buiten is getreden, maar is van mening "dat het Congres direct moet ingrijpen om de nationale veiligheid te waarborgen".

Volgens een klokkenluider kregen zo'n 25 personen toegang tot het Witte Huis terwijl ze niet door de gebruikelijke veiligheidscontrole kwamen. Foto Andrew Harnik/AP

'Partijdige aanval'

Cummings kondigde twee maanden geleden aan de kwestie te bekijken. Sinds de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, hebben ze verschillende onderzoeken in kunnen stellen naar president Trump en zijn entourage.

Het Witte Huis wilde volgens Cummings meewerken aan het onderzoek. De Republikein Jim Jordan, die ook deel uitmaakt van de toezichtcommissie, doet de brief van de Democraat af als een "partijdige aanval".

Nieuw Trumpblog

Een nieuwe week met een nieuw Trumpblog. Vol hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van president Trump.

Lees ook: Lees het blog van vorige week terug