Analyse

Schimmige investeerder niet welkom

Overname FC Den Bosch FC Den Bosch mag niet worden overgenomen door de 24-jarige Georgiër Kakhi Jordania. De KNVB geeft hiermee een sterk signaal af.

Het stadion van FC Den Bosch, De Vliert.
Het stadion van FC Den Bosch, De Vliert. Foto Merlin Daleman

De KNVB zegt nee tegen vreemd geld. Zoveel werd dit weekend duidelijk toen naar buiten kwam dat de licentiecommissie de overname van FC Den Bosch door Georgiër Kakhi Jordania heeft geblokkeerd. Daarmee heeft de bond een stevig signaal afgegeven naar iedere (buitenlandse) investeerder die aast op aandelen van een Nederlandse profclub. Wie zuiver op de graat is, zal altijd welkom zijn. Wie vragen doet oprijzen, moet er ernstig rekening mee houden dat de juristen en financiële experts in de licentiecommissie het feest bederven, zoals bij eerstedivisieclub Den Bosch is gebeurd.

Het was dit seizoen voor het eerst dat een potentiële clubeigenaar vooraf moest worden gescreend en dus is ook voor het eerst een overname afgekeurd. Het besluit kan als gevolg hebben dat pakweg een Russische of Chinese investeerder voortaan wel twee keer nadenkt voordat hij zich op de Nederlandse voetbalmarkt richt. Zeker gezien het welkom dat hen wacht in voetbalcompetities met mildere regels, zoals België.

Twijfels na onderzoek

Onverwacht komt de afkeuring niet. Na de getekende overeenkomst op 24 juli deed de licentiecommissie eerst zelf vier maanden onderzoek naar Jordania, zoon van oud-Vitesse-eigenaar Merab. Daarna restten nog twijfels en vroeg de commissie accountantskantoor Grant Thornton om de in Moskou wonende zakenman onder de loep te nemen. Wat opviel aan Jordania is dat hij pas 24 jaar is.

Opmerkelijk aan het onderzoek was dat Jordania het zelf heeft betaald en dat hij ook mocht bepalen of de resultaten ervan met de commissie zouden worden gedeeld. Zou hij dit weigeren, omdat het rapport bijvoorbeeld een slecht daglicht op hem wierp, dan had hij zich moeten terugtrekken. Maar dat deed Jordania niet. Kennelijk zag hij geen kwaad in het onderzoek van Grant Thornton.

Toch werd de deal tussen hem en FC Den Bosch gekenmerkt door onduidelijkheid over bijna alles, omdat Jordania zo min mogelijk kwijt wilde over zijn motieven en achtergrond. Waar hij in Engeland had gestudeerd? Alleen de directeur van Den Bosch scheen het te weten. Als je een zuivere zakenman bent, vanwaar dan toch die schimmigheid bij de aankoop van een club?

Iedereen is vrij om zijn privacy te beschermen, maar bij deze gewenste transactie heeft het niet in Jordania’s voordeel gewerkt. Hoe langer het onderzoek duurde, hoe meer sponsoren zich terugtrokken. Zij dachten: waar rook is, is vuur.

Of er werkelijk iets schort aan zijn bedoelingen en achtergrond, is afwachten. Omdat FC Den Bosch in beroep gaat tegen de uitspraak, wil de club niets zeggen over de redenen van afkeuring die de licentiecommissie vrijdag schriftelijk heeft medegedeeld.

De club reageerde zaterdag ontstemd op de eigen site. „Al sinds december vorig jaar heeft FC Den Bosch er bij de KNVB op aangedrongen dat het uitblijven van een beslissing grote gevolgen heeft voor de reguliere bedrijfsvoering van de club. Zakelijk gezien lijdt FC Den Bosch aanzienlijke schade doordat bedrijfsprocessen stil liggen. Ook was FC Den Bosch genoodzaakt om afgelopen woensdag alle relevante contracten pro forma op te zeggen. Conform de voetbal-cao moeten aflopende contracten van spelers en trainers voor ‪1 april‬ opgezegd of verlengd worden.”

Jordania zou inmiddels zo’n twee, drie miljoen euro in de club hebben geïnvesteerd, los van de eventuele overnamesom. Dat bedrag wordt omgezet in een achtergestelde lening.

Saillant is dat directeur Paul van der Kraan dit weekend is vertrokken naar FC Twente. Noodgedwongen laat hij de club achter in totale onzekerheid achter. Het tijdperk Kakhi Jordania is geëindigd voor het is begonnen.