Recordjaar Louvre dankzij muziekvideo Beyoncé en Jay-Z

Museumbezoek Met 10,2 miljoen bezoekers was het Louvre afgelopen jaar met afstand het drukst bezochte museum ter wereld.

Ook de terugkeer van de toeristen die sinds de aanslag in 2015 Parijs meden, speelde een rol bij de recordcijfers van het Louvre.
Ook de terugkeer van de toeristen die sinds de aanslag in 2015 Parijs meden, speelde een rol bij de recordcijfers van het Louvre. Foto Lydie/EPA

Een recordjaar voor het Louvre. In 2018 trok het Parijse museum meer bezoekers dan ooit én organiseerde het de best bezochte tentoonstelling uit zijn geschiedenis. Met dank ook aan het hiphop-power couple Beyoncé en Jay-Z, die met hun in het museum opgenomen muziekvideo Apeshit veel bezoek genereerden.

Met 10,2 miljoen bezoekers was het Louvre afgelopen jaar met afstand het drukst bezochte museum ter wereld. Het Nationaal Museum van China in Beijing eindigde met 8,6 miljoen bezoekers op de tweede plaats in het jaarlijkse overzicht van The Art Newspaper.

Met deze grote optische illusie op locatie van kunstenaar JR wordt het dertigjarige bestaan van de glazen piramide van het Louvre dit jaar gevierd. Foto Louvre

Het Louvre boekte 26 procent meer bezoekers dan in 2017. Het museum komt met drie verklaringen: het succes van de tentoonstelling over Eugène Delacroix, de negentiende-eeuwse Franse romantische schilder, die 540.000 bezoekers trok. Het groeiend aantal buitenlandse toeristen, die na de terroristische aanslagen van 2015 Parijs enige tijd meden. En de populariteit van de muziekvideo van Beyoncé en Jay-Z, die op YouTube in negen maanden tijd bijna 165 miljoen keer werd bekeken.

Met ruim 1,6 miljoen bezoekers was Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination in het Metropolitan Museum in New York de best bezochte tentoonstelling van het jaar. Dagelijks kwamen gemiddeld bijna 11.000 bezoekers kijken naar onder meer 42 objecten uit de sacristie van de Sixtijnse kapel.