Pastoor Amsterdam gevraagd werk neer te leggen na boek seksleven

Voorganger Pierre Valkering presenteerde zondag onverwacht een boek over zijn homoseksualiteit, waarin hij onder meer schrijft over bezoeken aan homosauna’s.

De bisschop van Haarlem-Amsterdam heeft een Amsterdamse pastoor verzocht om zijn werk neer te leggen na het publiceren van een onthullend boek over zijn homoseksualiteit. Voorganger Pierre Valkering van de Vredeskerk schrijft daarin onder meer over zijn coming-out, bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms, fetisjes en een pornoverslaving.

Voorganger Pierre Valkering is gevraagd om zijn functie neer te leggen na zijn boek over zijn seksleven. Foto Mieke Meesen

De pastoor presenteerde zijn boek Ontkleed niet naakt staan zondagavond onverwacht tijdens een dienst, waarbij zijn 25-jarige priesterschap werd gevierd. Het was voor het eerst dat hij openbaar uit de kast kwam. In het boek uit Valkering ook forse kritiek op de manier waarop de Katholieke Kerk omgaat met homoseksualiteit.

Lees het opiniestuk dat Valkering schreef in NRC over homoseksualiteit en de katholieke kerk: Laat priesters toch uit de kast komen

Bisschop Jozef Punt “waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt”, schrijft het bisdom in een verklaring, “maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan.”

‘Glad ijs’

In een interview met De Gaykrant zei Valkering zondag: “Het is duidelijk dat ik mij met dit boek op bijzonder glad ijs begeef of zelfs in een mijnenveld. Want het gaat in sterke mate over seks en over het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboeonderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen.” De pastoor hoopt met het boek bij te dragen aan een kerk die “reëler en leefbaarder” is.

Het bisdom schrijft dat Valkering al eerder bevraagd is over zijn celibaat - de kuisheidsbelofte van de kerk. De pastoor zou de bisschop hebben gezegd er “verantwoord mee om te gaan”. Nu heeft Valkering volgens het bisdom toegegeven dat hij niet celibatair heeft geleefd of wil leven. Daarom moet hij zijn functie neerleggen, “meer nog dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft”. Het is niet duidelijk waar de bisschop specifiek op doelt - een woordvoerder was maandagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Valkering zet zich al langer in voor de rechten van de lhbt’ers in de kerk, wat ook al eerder tot aanvaringen heeft geleid. In 2016 verbood de bisschop hem om mee te varen tijdens de botenoptocht van de Gay Pride Amsterdam.