Management Blokker-concern koopt winkelketens van familie Blokker

Ook discountketen Big Bazar is onderdeel van de verkoop. De familie Blokker was sinds december officieel op zoek naar een nieuwe eigenaar voor de winkelketens.

De noodlijdende winkelketen stond sinds november in de etalage.
De noodlijdende winkelketen stond sinds november in de etalage. Foto Robin Utrecht/ANP

Winkelketens Blokker en Big Bazar zijn verkocht aan het eigen management onder leiding van de huidige directeur Michiel Witteveen. Dat bevestigt Blokker Holding maandagochtend, na berichtgeving van De Telegraaf.

Witteveen en het management nemen de hele holding over, waar ook de franchiseformule Marskramer deel van is. Het management zou volgens De Telegraaf 280 miljoen euro meekrijgen van de familie. Het Blokker-concern spreekt in het persbericht over “een financiële bijdrage voor de verdere succesvolle realisatie”, maar publiceert verder geen financiële details.

Eerder werd al duidelijk dat de familie Blokker bereid was om geld toe te leggen bij de verkoop. Zo’n bruidsschat is niet uniek voor bedrijven in nood, wel uitzonderlijk.

De nieuwe eigenaren zullen ook investeren, aldus Blokker Holding. Het concern heeft in totaal 474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland. In België en Luxemburg staan nog eens 139 vestigingen.

Blokker Holding leidt sinds 2014 verlies en verkocht eerder al de winkelketens Leen Bakker en Intertoys. In 2017 noteerde het concern een verlies van 344 miljoen euro op een omzet van 1,6 miljard euro: 400 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

‘Goede huisvader’

De familie Blokker zocht sinds eind vorig jaar naar een nieuwe eigenaar voor de discounter Big Bazar en Blokker. Een maand geleden werd bekend dat er nog vijf partijen interesse hadden in het overnemen van Blokker. Een groot deel daarvan waren volgens ingewijden zogeheten turnaround-specialisten, fondsen die noodlijdende bedrijven opkopen in een poging ze weer gezond te maken. Harde ingrepen worden daarbij doorgaans niet geschuwd.

Dat de familie Blokker ervoor kiest om de winkelketen aan Witteveen te verkopen heeft verschillende redenen, zegt een woordvoerder van de familie. “De belangrijkste is dat deze partij heeft toegezegd de belangen van álle belanghebbenden te laten meewegen bij toekomstige beslissingen. Dus ook de belangen van de werknemers. Dat is belangrijk voor de familie.”

Lees meer over het recordverlies van Blokker: Consumenten geven meer geld uit, maar niet bij Blokker.

Daarnaast is Witteveen iemand die het bedrijf “door en door” kent, zegt de woordvoerder. “Hij heeft de huidige strategie ontwikkeld en die tot uitvoering gebracht. Dat geeft de familie vertrouwen en zekerheid, dat hij het bedrijf als een goed huisvader zal leiden.”

De ondernemingsraden zijn om advies gevraagd. Vakbond CNV toont zich tevreden. “Het gaat in Nederland om dik 5.000 medewerkers en voor Big Bazar nog eens om ruim 1.600 medewerkers in de Benelux”, zegt Martijn den Heijer, bestuurder van CNV Vakmensen. “Voor al die mensen is dit belangrijk nieuws, omdat het al zo lang rond zong dat het niet goed ging met het bedrijf. Nu gloort er een nieuwe toekomst.”