Maduro zet stroom in Venezuela 30 dagen op rantsoen

President Maduro hoopt zo het elektriciteitsnetwerk van het land te stabiliseren en de watervoorziening te garanderen.

Maduro kondigde zijn rantsoeneringsplannen zondag aan in een televisietoespraak.
Maduro kondigde zijn rantsoeneringsplannen zondag aan in een televisietoespraak. Foto AFP

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zet de stroomvoorziening dertig dagen op rantsoen. Dat moet, zo verklaarde hij zondagavond, het stroomnetwerk van het Zuid-Amerikaanse land stabiliseren.

Volgens Maduro, die in een machtsstrijd is verwikkeld met zelfbenoemd interim-president en parlementsvoorzitter Juan Guaidó, wordt de energietoevoer beperkt om de stroomstoringen te verhelpen en de levering van drinkwater te garanderen.

Het land heeft al weken last van grote black-outs. Maduro riep het Venezolaanse volk op om de vrede te bewaren “om de elektriciteitsoorlog definitief te winnen”. Maduro sprak over een “beheerregime om het productie- en overdrachtsproces af te stemmen op het verbruik”, maar maakte verder weinig details bekend. Om stroom te besparen zijn de werkdagen in het land ingekort.

In de hoofdstad Caracas en in andere delen van het land gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de situatie, meldt persbureau Reuters. In Caracas zouden aanhangers van Maduro schoten hebben gelost.

‘Farce’

President Maduro beschuldigt de Verenigde Staten en zijn tegenstander Guaidó ervan het stroomnetwerk van Venezuela te hacken. De VS zouden hem af willen zetten.

Oppositieleider Guaidó noemde de rantsoenering van de elektriciteit zondagavond op Twitter “een farce” en riep zijn achterban op de straten op te gaan. Volgens Guaidó is er geen sprake van sabotage, maar worden de stroomstoringen veroorzaakt door mismanagement en corruptie.

Vorige week was er een black-out in 16 van de 23 deelstaten en begin maart zat het hele land een week zonder stroom. Alle scholen en overheidsgebouwen gingen toen dicht op last van de regering. Ook ziekenhuizen zonder noodaggregaten sloten noodgedwongen de deuren. Het leidde tot grote demonstraties en plunderingen van supermarkten, apotheken en hotels.

Venezuela verkeert sinds de herkiezing van Maduro in 2018 in crisis. Volgens Guaidó, die gesteund wordt door veel westerse landen, waren de verkiezingen gemanipuleerd. Het land wordt daarnaast geteisterd door hyperinflatie. De bevolking heeft te weinig te eten en er zijn grote medicijntekorten. Zo’n drie miljoen Venezolanen zijn het land ontvlucht.