Kredietbeoordelaars: Saudi Aramco meest winstgevende bedrijf

Dat blijkt uit cijfers van Fitch en Moody’s. Het Saoedische staatsoliebedrijf werkt aan een beursgang.

Het logo van Saudi Aramco.
Het logo van Saudi Aramco. Foto Hamad I Mohammed/Reuters

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco is de meest winstgevende onderneming ter wereld. Dat blijkt maandag uit publicaties van kredietbeoordelaars Moody’s en Fitch, die documenten van het bedrijf hebben bestudeerd.

Volgens de analisten van Moody’s bedroeg de nettowinst (de winst minus belastingen) van het oliebedrijf, dat niet beursgenoteerd is, vorig jaar 111,1 miljard dollar (98,7 miljard euro). Ter vergelijking: de nettowinst van Apple was 59,5 miljard dollar en concurrent Shell draaide in 2018 een nettowinst van 23,4 miljard euro. Volgens Fitch kwam de operationele winst van Saudi Aramco vorig jaar uit op 224 miljard dollar (bijna 200 miljard euro).

Ook kreeg Aramco voor het eerst een kredietbeoordeling van Fitch, A+. De hoogste beoordeling die de kredietbeoordelaar kan geven is AAA. Aramco werkt momenteel aan een beursgang. Die stond oorspronkelijk gepland voor vorig jaar. De verwachting is nu dat die in 2021 zal plaatsvinden.