Informateur: college met FvD in Noord-Holland onmogelijk

Volgens Hans Smits, door FvD aangewezen, zijn de verschillen tussen Forum en de andere partijen te groot. Vooral op klimaatgebied is er geen samenwerking mogelijk.

FvD'er Annabel Nanninga (midden) vorige week tijdens haar installatie als Statenlid van Noord-Holland.
FvD'er Annabel Nanninga (midden) vorige week tijdens haar installatie als Statenlid van Noord-Holland. Foto Evert Elzinga/ANP

Forum voor Democratie (FvD) gaat waarschijnlijk niet plaatsnemen in het provinciebestuur van Noord-Holland. Informateur Hans Smits heeft maandag laten weten dat hij samenwerking tussen FvD en andere partijen nagenoeg uitgesloten acht.

Bij de verkiezingen van vorige maand kreeg FvD in Noord-Holland de meeste stemmen. Dat leverde negen zetels op - evenveel als GroenLinks en de VVD, die nipt als tweede en derde eindigden. Forum stelde daarop Smits aan als informateur. Een optie voor de partij was bijvoorbeeld een coalitie samen met de VVD, D66 en CDA.

Smits schrijft maandag echter aan de Provinciale Staten dat geen enkele coalitie met FvD levensvatbaar is. De kans dat Forum en andere partijen genoeg raakvlak hebben wat hun programma betreft, is volgens de informateur “zeer gering, zo niet onmogelijk”. De standpunten van Forum over het klimaat zijn het grootste breekpunt. Onderhandelingen daarover tussen de partijen zouden wat Smits betreft zinloos zijn.

Lees ook: Wie zijn de nieuwe Statenleden van Forum voor Democratie?

‘Uitspraken door landelijke leiding’

Daarnaast willen “sommige partijen” niet met FvD samenwerken, aldus Smits, vanwege “uitspraken [...] door de landelijke leiding” van de partij. Forum-leider Thierry Baudet kreeg na afloop van de verkiezingen kritiek omdat hij het in zijn overwinningstoespraak had over de “boreale wereld”. Die term wordt door extreem-rechts gebruikt om naar een etnisch wit Europa te verwijzen, maar Baudet zelf ontkent dat hij de woorden met die connotatie gebruikte.

Smits vindt dat de VVD en GroenLinks nu aan zet zijn om in Noord-Holland een coalitie te vormen. De informateur, voormalig Schiphol-baas, is zelf niet aangesloten bij een politieke partij. Vroeger is Smits lid geweest van de VVD.

Bij de verkiezingen werd Forum in vier provincies uit het niets de grootste, alleen of gezamenlijk met andere partijen. De partij komt met dertien zetels binnen in de Eerste Kamer en is daar nu de grootste fractie.