In één klap is hij de best betaalde Nederlandse sporter

Xander Bogaerts Xander Bogaerts (26) wordt als korte stop van Boston Red Sox de bestbetaalde Nederlandse sporter. Hij is een ster op zijn positie.

Xander Bogaerts. Foto AP
Xander Bogaerts. Foto AP

Toen Xander Bogaerts bijna tien jaar geleden als zestienjarig jochie van Aruba in Boston terechtkwam, was er al hoop dat hij de korte stop van de toekomst zou worden voor de Red Sox. Van veelgeprezen talent werd hij er een ster en kind van de club. Met een nieuw lucratief contract blijft Bogaerts (26) tot en met 2025 verbonden aan het team dat niet meer zonder hem kan. En wordt hij de bestbetaalde Nederlandse sporter.

132 miljoen dollar (117 miljoen euro) voor zeven jaar, dat is inclusief de 12 miljoen dollar aan salaris die hij voor het huidige seizoen krijgt. De zes jaar erna krijgt Bogaerts omgerekend 17,8 miljoen euro. Daarmee gaat hij meer verdienen dan Kenley Jansen, die rond de 15 miljoen euro verdient als werper van Los Angeles Dodgers. De enige niet-honkballer onder de Nederlandse sporters die in de buurt zou kunnen komen, is Max Verstappen, maar zijn precieze salaris is onduidelijk. De website Racing Elite schatte het eerder dit jaar op zo’n 12 miljoen euro.

Het blockbustercontract van Bogaerts is de volgende in een reeks van jarenlange verlengingen voor duizelingwekkende bedragen voor honkballers die spoedig vrij zouden zijn om de transfermarkt op te gaan op zoek naar meer geld. Zo tekende eerder dit jaar rechtsvelder Bryce Harper bij Philadelphia Phillies een contract voor dertien jaar ter waarde van 294 miljoen euro. Derdehonkman Manny Machado trok voor tien jaar en 267 miljoen euro naar San Diego Padres.

Er is straks geen korte stop in de Major League Baseball (MLB) die meer verdient dan Bogaerts, die met het Nederlands Koninkrijksteam het WK van 2011 won en in 2013 en 2017 als vierde eindigde op de prestigieuze World Baseball Classic. Dat zegt alles over zijn kwaliteiten en zijn waarde voor een van de beste teams in het Amerikaanse honkbal, de kampioen van het vorige seizoen.

Voordat Bogaerts in 2013 debuteerde voor de Red Sox in de MLB had hij grote indruk gemaakt in de ‘minor leagues’, de niveaus daaronder. Aan het eind van 2012 stond hij in de toptien van meerdere lijstjes met de grootste honkbaltalenten in de VS. In augustus 2013 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht en dat jaar won hij meteen de World Series.

Hij is niet per se een van de grootste defensieve sterren op zijn sleutelpositie tussen het tweede en derde honk, maar wel aan slag. Met gemiddelden rond de .300 werd hij al twee keer winnaar van de Silver Slugger Award (2015 en 2016) voor de beste slagman op zijn positie in het veld.

Na een door een blessure gemankeerd 2017 maakte Bogaerts zich onder de nieuwe Red Sox-coach Alex Cora des te onmisbaarder in 2018. Cora kreeg het meeste uit Bogaerts’ swing en opeens was hij ook een slagman die veel extra-honkslagen produceerde, waaronder 23 homeruns, een persoonlijk seizoensrecord.

De Red Sox hopen de kern van de huidige topploeg nog jaren in stand te houden. De deal voor Bogaerts bewijst dat hij daar wezenlijk onderdeel van is.