‘Ik at wel zestig oesters per week’

Verdienen & Uitgeven Oesters, kaviaar, kreeft en zwarte truffel: dat verkoopt Tom van Kessel (24) uit Amsterdam op feestjes met zijn bedrijfje Oysterboys. ,,Ik ging op rosévakantie naar Saint-Tropez.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Sommige weken at ik wel zestig oesters. Dan bleef er een doosje over na een evenement en weggooien doe je ook niet. Inmiddels heb ik er zoveel gegeten dat ik wel eens passeer. Met Oysterboys presenteren we oesters op een nieuwe manier, minder gedwongen dan de high society sfeer. We maken er een feestje van: live jazz, hiphop, oesters voor een euro en een drankje erbij, dat is gewoon top. Ook hebben we kreeft, kaviaar en zwarte truffels op ons menu. We staan in vijfsterrenhotels, bars en restaurants of we doen catering. Zelf bedenken we nieuwe combinaties, zoals kreeft met wodkakaviaar of oesters in je bloody mary.

„Oesters slaan aan onder twintigers omdat het nieuw is, midden dertig heb je het vaak al geproefd. Er kleeft een bepaalde magie aan, je zou er opgewonden van raken of er een parel in kunnen vinden. Ook zijn ze natuurlijk fotogeniek. Ik heb veel vrienden in de creatieve industrie, we maakten een moodboard en deden een fashionshoot met een halfnaakte vrouw bedekt in schelpen. De foto’s drukten we af en hingen we op als kunst. Art meets fashion meets oysters is onze formule. Dat mysterieuze maakt het tof.

„Onze leveranciers zitten in Zeeland, Frankrijk of Ierland, het hangt af van het seizoen en het budget. Je hebt oesters die je voor zeventig cent inkoopt of voor vier euro tachtig. Het is een poreus product om mee te werken, je wilt niet dat het te lang in de vrachtwagen ligt.”

UIT

‘Overdag werk ik in een koffiebarretje of in Soho House, een werkplek voor creatives. Op mijn laptop knal ik keihard, daarna train ik in hun sportschool. Als ik niets te doen heb maak ik een plan voor de maand erop, ik ga niet zitten wachten tot ik voor dingen word gebeld.

„Twee keer per week ga ik uit eten, als er in de stad een nieuw restaurant opent wil ik erbij zijn. Vorig jaar was het doel van mijn vriendengroep om de honderd te halen, maar dat is niet gelukt. De Kas staat nog op mijn lijstje en ook het Japanse Kagetsu. Vrienden, wijn, lekker eten en goede bediening: op zo’n moment kan horeca je avond echt maken.

„Ruim drie jaar geleden kocht ik een huis met spaargeld en een hypotheek. Toen was het nog relatief goedkoop, ik heb daar veel geluk mee gehad.

„Per jaar ga ik twee tot drie keer op vakantie. Vorig jaar was ik met een vriend op rosévakantie naar Saint-Tropez, een andere keer kocht ik champagne op in de Champagnestreek. Dat is dan niet alleen vakantie maar ook werk, zo kan ik het verantwoorden. Mijn ouders zeiden altijd: als je doet wat je leuk vindt voelt het nooit alsof je werkt. Dat is exact wat ik probeer te doen. Binnen vijf jaar heb ik mijn eigen oesterbar.”