Necrologie

Hiphop-zakenman Nipsey Hussle inspireerde zijn gemeenschap

Ermias ‘Nipsey Hussle’ Asghedom (1985 – 2019) Rapper Nipsey Hussle wilde een einde maken aan het bendegeweld in zijn wijk Crenshaw. Hij werd er zondag neergeschoten.

Rapper Nipsey Hussle (1985 - 2019) werd eerder dit jaar genomineerd voor een Grammy.
Rapper Nipsey Hussle (1985 - 2019) werd eerder dit jaar genomineerd voor een Grammy. Foto Matt Winkelmeyer/AFP

Hij werd zondag voor zijn eigen kledingwinkel Marathon Clothing in Los Angeles doodgeschoten: Ermias ‘Nipsey Hussle’ Davidson Asghedom (33). Hij was een icoon in de moderne hiphopscene in Los Angeles. Een lange, charismatische en uitgesproken rapper die naast zijn succesvolle carrière als muzikant, ook bekendstond als een inspirerende en sterk bij zijn gemeenschap betrokken selfmade zakenman.

Nipsey Hussle werd eerder dit jaar genomineerd voor een Grammy Award voor zijn officiële studio-debuut Victory Lap, dat deze krant zijn ‘triomfplaat’ noemde – een geweldige en vol overtuiging gerapte, moderne westkustklassieker met strijdbare recht-voor-je-raap-teksten en gouden gastoptredens van onder anderen YG, Kendrick Lamar en Stacy Barthe. Dat album betekende zijn doorbraak naar de mainstream.

Maar de afgelopen 15 jaar was Nipsey Hussle in zijn eigen scene al lang uitgegroeid tot een superster. Hij maakte naam met sterke, zelf uitgebrachte mixtapes als Slauson Boy en de Bullets Ain’t Got No Name en The Marathon-series. Hij inspireerde gevestigde sterren met de wijze waarop hij de controle hield over zijn muzikale winsten, en fors investeerde in de gemeenschap waar hij vandaan kwam. In 2013 verkocht Nipsey Hussle fysieke versies van zijn gratis online uitgebrachte mixtape Crenshaw voor 100 dollar per stuk – waarmee hij als zijn eigen platenbaas een statement maakte over de waarde van zijn muziek in een volgens hem door formules geplaagde muziekindustrie. Jay Z kocht uit waardering honderd exemplaren op.

‘Cirkel van negativiteit’

Nipsey Hussle groeide op in de wijk Crenshaw in Los Angeles en was lid van een bende, Rollin 60’s Neighborhood Crips. Hij benadrukte zijn achtergrond met in rauwe, indringende flow gerapte en sociaal betrokken teksten waarin hij voelbaar maakte hoe het was om op te groeien in een buurt die hij omschreef als ‘oorlogsgebied’. Hij sprak zich nadrukkelijk uit tegen de ‘cirkel van negativiteit’ die hij om zich heen zag en verbond zich aan rappers die met andere straatbendes geaffilieerd waren – zoals de anti-Trump-protestrap ‘Fuck Donald Trump’, die hij maakte met de in het rood van de Bloods-gang gestoken rapper YG. Steve Soboroff van het politiekorps in Los Angeles tweette dat hij deze week een afspraak met Nipsey Hussle in de agenda had staan om te praten over „de wijze waarop hij kon helpen met het stoppen van bendegeweld en ons kon helpen de kinderen te helpen”.

Nipsey Hussle investeerde stevig in diverse projecten die zijn gemeenschap economisch een beter perspectief moesten geven, zoals Vector90, een op informatietechnologie gericht onderwijsproject in Crenshaw waarmee hij voor de jongeren in zijn buurt het perspectief op een baan in de tech-sector wilde helpen verbeteren.

Hij liet een school in de buurt renoveren, kocht voor alle scholieren nieuwe schoenen, betaalde de begrafeniskosten voor slachtoffers van bendegeweld en richtte in de wijk waar hij opgroeide diverse zaken op, zoals een restaurant en een kapperszaak, waarmee hij de werkgelegenheid in zijn buurt wilde stimuleren. Op de stoep van een van die zaken werd hij zondag doodgeschoten, door een dader die daarna ontkwam in een vluchtauto. Over een motief is nog niets bekend.