Geldautomatentak SecurCash overgenomen

Geldtransport G4S neemt een tak van SecurCash over. Daarmee wordt het feitelijk mono-polist in het bevoorraden van geldautomaten.

Een geldwagen van G4S.
Een geldwagen van G4S. Foto Lex van Lieshout/ANP

Waardetransporteur G4S neemt per direct SecurCash B.V. over. Dat is het deel van de geldvervoerder dat de geldautomaten bevoorraadt. De tak die de winkels van contant geld voorziet, ging eerder dit jaar failliet. De bankactiviteiten bleven toen nog buiten schot. Hoeveel G4S betaalt voor de aandelen, willen de betrokken partijen niet zeggen.

Naar nu blijkt is G4S al sinds de tweede helft van 2018 in gesprek met het Amerikaanse moederbedrijf van SecurCash, Diebold Nixdorf. Dat concern kondigde vorig jaar aan de verlieslatende transportactiviteiten te willen afstoten. De marges op de transportmarkt staan al jaren onder druk. De Nederlandsche Bank (DNB) zette toen een reddingsoperatie op touw om de gevolgen van het faillissement aan de retailkant te beperken.

Lees meer over het faillissement van SecurCash: Toen de geldwagens opeens niet meer reden

Op papier verdwijnt SecurCash niet, maar wordt het een dochterbedrijf van G4S. Dat voor deze constructie is gekozen, heeft te maken met de manier waarop de bevoorrading van de geldautomaten geregeld is.

Geldservice Nederland heeft die taak namens de banken ondergebracht bij twee aanbieders. Diebold nam het zuidwestelijke deel van Nederland (Zuid-Holland, Zeeland en delen van Brabant en Utrecht) voor zijn rekening, terwijl G4S de rest van het land bevoorraadt. Aan deze contracten, die nog tot eind 2020 doorlopen, wordt niet getornd doordat de opdracht via Diebold en SecurCash nu bij G4S komt te liggen.

Met de overname is G4S de facto wel monopolist op deze markt. Volgens G4S-directeur Bas Rodenberg is er geen melding gedaan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). „Voor ons verandert er op papier niets. Bovendien is de omvang van de overname dusdanig klein dat toestemming niet nodig is.”

Een woordvoerder van de ACM bevestigt dat er niet om toestemming gevraagd is. Die is volgens de regels van de mededingingsautoriteit alleen nodig als twee van de fuserende bedrijven een omzet van minstens 30 miljoen euro per jaar hebben. SecurCash draaide vorig jaar een omzet van 15 miljoen euro op de bankactiviteiten.

De markt voor geldvervoerders is klein in Nederland en kent grofweg twee aanbieders: G4S en RCCS. Door de overname groeit het personeelsbestand van G4S met 150 werknemers (110 in vaste dienst, 40 flexkrachten) naar 1.250 mensen. De enige overgebleven concurrent RCCS heeft 150 personeelsleden.

Afname contante betalingen

De markt voor contant geld krimpt al jaren. Vorig jaar werd er voor het eerst meer met pin betaald dan met contanten. Nog slechts vier op de tien betalingen geschiedt met briefjes en munten. Doordat de kosten per transport daardoor toenemen, zijn de banken het aantal eigen geldautomaten aan het terugdringen en vervangen door universele ‘geldmaten’. In de loop van dit jaar kunnen de eerste consumenten met een pas van zowel ING, Rabobank als ABN Amro terecht bij de geelkleurige automaten. Zij zijn dan alleen nog gebonden aan de geldlimiet per automaat, en aan die van hun pas.

Lees hier over het onderzoek naar het einde van contant geld

Onlangs werd in een onderzoek van de TU Delft al gewaarschuwd dat contant geld als betaalmiddel binnen vijf tot tien jaar dreigt te verdwijnen als toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) niet ingrijpt. Het is dan niet meer rendabel de briefjes en munten van de geldautomaat via de consument en winkelier naar telcentrales rond te pompen.