China komt belofte aan VS na en verbiedt alle varianten fentanyl

De zware, zeer verslavende pijnstiller zorgt jaarlijks voor tienduizenden doden in de VS. Veel Amerikaanse verslaafden halen hun fentanyl via internet uit China.

Zakjes met fentanyl die onderschept zijn op het O'Hare-vliegveld in Chicago.
Zakjes met fentanyl die onderschept zijn op het O'Hare-vliegveld in Chicago. Foto Joshua Lott/Reuters

China gaat vanaf mei alle varianten van de krachtige pijnstiller fentanyl verbieden. Dat hebben de autoriteiten in Beijing maandag bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. De Chinezen hadden eerder aan de Verenigde Staten beloofd maatregelen te nemen tegen de productie van fentanyl-achtige stoffen, die jaarlijks aan tienduizenden Amerikanen het leven kosten.

Op dit moment zijn in China al 25 vormen van fentanyl verboden, net als twee stoffen die nodig zijn om het te maken. Door alle denkbare varianten in de ban te doen, wil de overheid de strijd winnen van producenten die de autoriteiten nu nog te snel af zijn door telkens nieuwe fentanyl-soorten te ontwikkelen.

Het grootste deel van de fentanyl die wordt gebruikt in de VS, waar miljoenen mensen verslaafd zijn aan het medicijn, komt uit China. De stof kan via het dark web makkelijk worden besteld. De posterijen in de VS slagen er niet in fentanyl-zendingen te onderscheppen. De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft aangetoond dat wanneer China een fentanyl-variant verbiedt, deze vervolgens in de VS ook minder wordt aangetroffen.

‘VS moeten orde op zaken stellen’

China ontkende maandag bij de bekendmaking van het verbod een grote fentanyl-bron voor de VS te zijn. Volgens vicevoorzitter Liu Yuejin van de Chinese nationale anti-drugscommissie zijn de VS zelf “de belangrijkste factor in het misbruik van fentanyl in hun land”. “Sommige mensen leggen een verband tussen drugsgebruik en vrijheid, individualisme en liberalisme. Als de VS echt hun fentanyl-probleem willen oplossen, moeten ze thuis orde op zaken stellen.”

Lees ook over zware pijnstillers in Nederland: Je haalt ze gewoon met een herhaalrecept

De Amerikanen hebben een tijd geprobeerd China over te halen strenger op te treden tegen de productie van fentanyl. Dat lukte afgelopen november: president Xi Jinping beloofde zijn collega Donald Trump op te treden. Een paar dagen later zei Trump dat hij het een goed idee vindt als China producenten van fentanyl de doodstraf geeft.

Fentanyl - vijftig keer zo sterk als heroïne - is in de VS de voornaamste probleemfactor in de opiatencrisis. De stof zorgt voor het grootste deel van de bijna 75.000 jaarlijkse doden als gevolg van een overdosis pijnstillers. De afgelopen jaren overleden onder anderen de beroemde muzikanten Prince en Tom Petty aan een te hoge dosis fentanyl.