Brexitblog

Labour: May is in Brexit-gesprekken nog met niets nieuws gekomen

Op 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Na uitstel is de nieuwe Brexit-datum in eerste instantie 12 april. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

We sluiten dit blog

Een nieuwe week, een nieuw blog. Lees hier verder.

'Paspoorten zonder verwijzing naar EU in omloop in VK'

In het Verenigd Koninkrijk zijn de eerste paspoorten zonder vermelding van de Europese Unie al uitgegeven. Vrijdag plaatste een Britse vrouw een foto van haar nieuwe paspoort op Twitter - het is bordeauxrood, maar met alleen 'United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland' op de hoes.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt in een verklaring dat die nieuwe paspoorten al zijn gemaakt, omdat binnen de administratie rekening werd gehouden met de oude deadline: de Brexit-dag op 29 maart. Vanaf 30 maart zijn dus paspoorten zonder de woorden 'Europese Unie' in omloop.

Inmiddels is besloten dat de paspoorten met het rode omslag, uit de oude voorraad, worden verstrekt zolang het VK lid blijft van de EU. Sommige van die identiteitsbewijzen hebben ook wel nog een verwijzing naar de landenunie. Britten die hun paspoort in de genoemde periode moeten vernieuwen, kunnen volgens de dienst van het ministerie niet kiezen welke versie zij willen aanvragen. Vanaf de echte uittrede zal er geen enkel document met de EU erop worden uitgegeven. En op termijn zal het VK een geheel nieuw paspoort hebben: met een blauwe hoes, de kleur die voor het EU-lidmaatschap werd gebruikt.

Deze vrouw plaatste een foto van haar nieuwe paspoort online:

TRULY APPALLED. Picked up my new passport today - my old one expires in the next couple of months. See below: Spot the difference! pic.twitter.com/R7BW9lk6I5

— Susan Hindle Barone (@SpinHBarone) 5 april 2019

Labour: May is in Brexit-gesprekken nog met niets nieuws gekomen

Labour zegt teleurgesteld te zijn over de gesprekken die tot nu toe zijn gevoerd met de regering van Theresa May, over het doorbreken van de Brexit-impasse. Na de gesprekken van vrijdag heeft Keir Starmer, de rechterhand van Labour-Leider Jeremy Corbyn, gezegd dat May niet met wezenlijke veranderingen aan haar deal is gekomen. De socialisten willen graag dat May beweegt richting een zachtere Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk minimaal in een douane-unie met de EU blijft.

"So far the government isn't proposing any changes to the deal."@Keir_Starmer says Brexit talks so far have been "disappointing".

For more politics news go here: https://t.co/zFfkvzbRW8 pic.twitter.com/JbgTHSexQ9

— Sky News (@SkyNews) April 5, 2019

Labour roept May op om met "daadwerkelijke veranderingen aan haar deal" te komen, om zo een alternatief te bewerkstelligen dat kan rekenen op een meerderheid in het Lagerhuis. Mays eigen deal is tot drie keer toe weggestemd. Daarom zocht zij afgelopen week steun bij Corbyn. Een regeringswoordvoerder zegt dat er de afgelopen dagen wel degelijk serieuze voorstellen zijn gedaan en dat de Conservatieven klaar zijn voor verder overleg in het weekeinde.

De verwachtingen over de uiteindelijke uitkomst van de gesprekken zijn laag, zowel in het VK als in Brussel. Als Labour en de Conservatieven er niet uitkomen, dan heeft May beloofd het Lagerhuis een aantal Brexit-opties voor te leggen. Ze zal zich dan committeren aan de optie die op een meerderheid kan rekenen.

Op 10 april is er een EU-top, waar het VK met een geloofwaardig plan moet komen zodat het uitstel kan krijgen. De Brexit-deadline ligt nu op 12 april. May wil uitstel tot 30 juni, de overige EU-landen lijken naar minimaal een jaar te streven. Het lijkt sowieso onvermijdelijk dat de Britten bij uitstel meedoen aan de Europese verkiezingen van 23 mei.

Brexitonderhandelingen May en Corbyn vrijdag verder

Premier Theresa May en Labour-leider Jeremy Corbyn gaan vrijdag verder met onderhandelingen om een oplossing te vinden voor de Brexit-impasse. Een woordvoerder van de Britse premier zegt dat onderhandelaars van beide partijen donderdag vierenhalf uur lang "gedetailleerde en productieve, technische gesprekken" hebben gehouden.

Overigens zeiden woordvoerders van May en Corbyn na de eerste dag van onderhandelen woensdagavond ook dat er een "constructief" gesprek gevoerd was. Vervolgens liet de Labour-leider in een interview doorschemeren niet de voortgang te maken waar hij op gehoopt had.

Schaduwminister van Brexit-zaken namens Labour Keir Starmer zei volgens BBC eerder op donderdag dat onder meer gesproken wordt over een 'bevestigend' referendum waarmee de uiteindelijke Brexitdeal goedgekeurd moet worden. Het Britse Lagerhuis nam woensdagavond een motie aan waarmee ze May wil dwingen om uitstel te vragen voor Brexit. Daar wordt later op donderdag over besloten in het Hogerhuis.

Uitstel

Nu May er niet in is geslaagd om het Lagerhuis achter haar Brexit-deal met de EU te krijgen, probeert ze een alternatieve route te vinden vóór een Europese top op 10 april. Aangezien de Brexit-deadline nu op 12 april ligt, wil Brussel dan weten waar ze aan toe is.

Volgens The Guardian zijn de onderhandelaars onder meer bezig met een brief om uitstel te vragen aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders. De twee partijen zijn het nog niet eens over hoe lang deze vertraging moet duren. De EU heeft al gezegd een kort uitstel niet te zullen verlenen, een lang uitstel is wel bespreekbaar. Dan moeten de Britten wel meedoen aan de Europese verkiezingen in mei.

Onderhandelaars van Labour-leider Corbyn met schaduw Brexit-minister Keir Starmer op links. Foto Will Oliver/EPA

Voorzitter Brits Lagerhuis Bercow te gast bij Jinek

De voorzitter van het Britse Lagerhuis John Bercow schuift vanavond aan tafel bij Eva Jinek. Daar zal hij spreken over de laatste ontwikkelingen in de Brexit-onderhandelingen en hoe hij omgaat met zijn werk.

Lees wat onze correspondent eerder schreef over John Bercow: ‘A little shit’ verdedigt de belangen van het Lagerhuis

"Mr. Speaker, oftewel John Bercow, is wereldberoemd door de typerende wijze waarop hij als voorzitter in het Brits Lagerhuis de debatten met premier Theresa May leidt", schrijft de KRO-NCRV over de gast.

Bercow vervult de functie van Speaker al sinds 2009. Regelmatig komt hij in de publiciteit omdat hij parlementsleden op de hak neemt en 'order, order' probeert te bewaren. Woensdagavond bracht de Speaker voor het eerst in 26 jaar een beslissende stem uit in het Lagerhuis.

Jinek is vanavond van 23.00 tot 23.55 op NPO 1.

Opmerkelijk moment: speaker Brits Lagerhuis brengt beslissende stem uit

Voor het eerst in 26 jaar heeft de kamervoorzitter van het Britse Lagerhuis een beslissende stem uitgebracht. Na een impasse over een motie om meer stemmingen te houden over Brexit-alternatieven - 310 voor en 310 tegen - zorgde speaker John Bercow voor een meerderheid tegen. "Belangrijke beslissingen moeten alleen door een meerderheid gemaakt worden, ik stem tegen", zei de voorzitter.

Bekijk hier het moment dat Bercow tegen stemt:

Vote by MPs on whether to hold fresh round of votes on #Brexit options ends in a tie - with Speaker John Bercow using casting vote to reject the planhttps://t.co/4P5fzdrSgH pic.twitter.com/iMeVjkj4zj

— BBC Politics (@BBCPolitics) April 3, 2019

'BBC verhuist deel naar Nederland in voorbereiding op No Deal'

De BBC verhuist licenties naar Nederland zodat het kan blijven uitzenden in de Europese Unie in het geval van een No Deal-Brexit. Bloomberg schrijft op basis van ingewijden dat de Britse zender een noodplan in werking heeft gezet.

Het betreft uitzendlicenties van de commerciële tak van de BBC die onder meer televisieseries uitzendt zoals Doctor Who en Eastenders. Als het Verenigd Koninkrijk straks uit de EU stapt zonder een overeenkomst, zijn de huidige licenties straks niet meer geldig in Europese landen waardoor ze niet meer uitgezonden kunnen worden in de EU. De BBC verdient honderden miljoenen ponden aan de Europese markt.

Een BBC-woordvoerder wil niet bevestigen dat de BBC gedeeltelijk naar Nederland verhuist, maar bevestigt wel dat de zender "de noodzakelijke voorbereidingen" treft om alle kanalen in de lucht te houden in Europese landen. Ook zegt het dat werknemers zullen verhuizen.

Om te mogen uitzenden in de EU, moet een bedrijf een groot kantoor in een lidstaat hebben of vanuit een EU-land een verbinding met de satelliet hebben opgezet. Ook andere mediabedrijven zoals Discovery hebben er inmiddels voor gezorgd dat licenties overgeplaatst worden naar een ander EU-land.

Corbyn en May hadden 'constructief' gesprek over Brexit-impasse

De Britse premier Theresa May en Labour-leider Jeremy Corbyn hebben woensdag een "constructief" gesprek gehad om een oplossing te vinden voor de Brexit-impasse. Dat zeggen woordvoerders van beide politici volgens persbureau Reuters.

"We hebben overeenstemming bereikt over het werk dat we samen moeten verrichten om op zoek te gaan naar de mogelijkheden voor een overeenkomst", reageert een Labour-woordvoerder. Ook het Conservatieve team van May stelt dat beide kanten "flexibiliteit en toewijding" hebben getoond om tot een oplossing te komen. Vanavond en morgen gaan gesprekken tussen de vertegenwoordigers van beide partijen verder.

Corbyn zelf was tegenover de BBC iets terughoudender en zei dat de onderhandelingen "bruikbaar maar niet beslissend" waren. Ook was er volgens hem "niet zoveel veranderd nog als verwacht".

Labour leader Jeremy Corbyn says his #Brexit talks with PM Theresa May were "useful but inconclusive", and "there has not been as much change as I expected"https://t.co/CLPcKnm4Ts pic.twitter.com/oSqTKxLsAe

— BBC Politics (@BBCPolitics) April 3, 2019

Corbyn lijkt niet veel bezwaar te hebben met het uittredingsakkoord dat May heeft uitonderhandeld met de EU, maar de Labour-leider wil dat het Verenigd Koninkrijk nauwe economische banden met Europa houdt.

Juncker: nieuw kort uitstel voor Brexit uitgesloten

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft woensdagmiddag uitgesloten dat het Verenigd Koninkrijk opnieuw een kort uitstel krijgt voor de Brexit. In een verklaring stelde hij dat 12 april, volgende week vrijdag, een harde deadline blijft. Voor die tijd moet May een uittredingsakkoord door het Lagerhuis loodsen. De EU is klaar voor een No Deal, aldus Juncker.

”12 April is the ultimate deadline for approval of WA. I will work until last moment to avoid “no-deal”. The only ones who would cheer are populists & nationalists. The only ones who would celebrate are those who want EU & UK to be weak”@JunckerEU #Brexit https://t.co/N9Vq4Mbaig pic.twitter.com/7h5pnias8e

— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) April 3, 2019

Lukt het May niet om een deal voor 12 april door het Lagerhuis te krijgen, dan is de kans op een No Deal overigens niet enorm groot. De EU kan dan namelijk wel besluiten een lang uitstel te verlenen. Voorwaarde daarvoor is dat het VK moet deelnemen aan de Europese verkiezingen in mei. Ook is er enig uitzicht op een oplossing voor de impasse vereist.

De Conservatieven willen absoluut niet deelnemen aan de EP-verkiezingen. Daarom gaat de premier woensdag in gesprek met Labour-leider Jeremy Corbyn, om te kijken of er een compromis kan worden bereikt. Labour heeft in principe geen moeite met het uittredingsakkoord zoals May dat heeft onderhandeld, maar wil op z'n minst hebben vastgelegd dat het VK economisch nauw blijft samenwerken met de EU na een Brexit. Dat zorgt voor een zachtere Brexit dan May voor ogen had.

Als Corbyn en May er op korte termijn niet uitkomen, dan wil de premier het Lagerhuis laten kiezen met welke Brexit-oplossing ze op 10 april teruggaat naar de overige 27 EU-leiders in Brussel.

May en Corbyn gaan in gesprek. Of het echt gezellig wordt, is de vraag

Premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) gaan later deze woensdag in overleg over een Brexit-compromis. Hoe laat de gesprekken starten en wanneer een uitkomst wordt verwacht, is onduidelijk.

May krijgt haar eigen deal, een relatief harde Brexit, al maanden niet door het Lagerhuis vanwege weerstand in haar eigen fractie en bij gedoogpartner DUP. Daarom wordt er nu naar Labour gekeken. Die partij heeft het liefst een zachtere Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk economisch nauw verbonden blijft aan de EU.

Voorafgaand aan de gesprekken stonden May en Corbyn woensdagmiddag tegenover elkaar in het Lagerhuis, tijdens het wekelijkse vragenuurtje. In die uitwisseling ging het niet over de Brexit, maar deden ze vooral een wedstrijdje ver-plassen over wie het meeste tegen armoede heeft gedaan.

De persoonlijke verhoudingen tussen May en Corbyn zijn al jaren slecht, vanwege de onophoudelijke aanvallen over-en-weer in het Brexit-dossier. De vraag is daarom in hoeverre die geschiedenis een breed gedragen compromis in de weg zit.

Jeremy Corbyn heeft tot vandaag geen gelegenheid onbenut gelaten om May de grond in te boren, zeker waar het gaat om haar management van de Brexit. Zo noemde hij haar deal in november nog 'het slechtst van alle werelden', kwalificeerde hij een eerdere handreiking als 'een stunt', en probeerde hij haar in januari met een vertrouwensstemming weg te krijgen.

De hardste kritiek kreeg de Labour-leider toen hij na een verhit debat in het Lagerhuis de premier 'stupid woman' leek te noemen. Corbyn heeft dit zelf altijd ontkend.

Maar Theresa May heeft zich ten opzichte van de Labour-leider ook niet onbetuigd gelaten. De vaste lijn van de Conservatieven is al jaren dat Jeremy Corbyn 'ongeschikt' is als premier van het VK. Een bewering die ze woensdag tijdens het vragenuur zonder al te veel omhaal herhaalde. Veel Conservatieven zetten de Labour-voorman graag weg als een marxistische tiran en een terroristenvriend.

Toen Jeremy Corbyn een eerdere uitnodiging om te praten over een Brexit-compromis afsloeg, was May woedend. "Hij wil wel met Hamas, Hezbollah en de IRA in gesprek, maar niet met mij."

PM says Jeremy Corbyn "was willing to sit down with Hamas, Hezbollah and the IRA... yet he won't meet me to talk about #Brexit"

Labour leader: "While the door to her office may well be open, minds inside are completely closed"#PMQs updates: https://t.co/jdD2zc2vQe pic.twitter.com/A1fvfSebiI

— BBC Politics (@BBCPolitics) January 23, 2019

Jeremy Corbyn: ik ga graag om tafel met Theresa May

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft gezegd dat hij graag met Theresa May om tafel gaat om te kijken of er een Brexit-deal mogelijk is met de Conservatieven.

May nodigde Labour dinsdagavond uit om de impasse in het Brexit-dossier te doorbreken. Het lukt haar niet om op eigen houtje haar eigen deal door het Lagerhuis te krijgen. May wil per se dat het Verenigd Koninkrijk nog voor de Europese verkiezingen van 23 mei de EU verlaat.

Jeremy Corbyn vindt het wel of niet meedoen aan Europese verkiezingen niet het belangrijkste punt. Tegen Sky News zei hij vooral te willen voorkomen dat het VK op 12 april met een No Deal uit de EU "crasht".

"There's far more that unites people on both sides about the kind of society we can be than divides them."

Jeremy Corbyn says Labour proposes a customs union and wants to make sure we don't "crash out" with no deal.

Follow live here: https://t.co/uaETybLZIl pic.twitter.com/0JqtHsITBk

— Sky News (@SkyNews) April 2, 2019

Over zijn inzet bij de onderhandelingen met May wilde Corbyn niet veel kwijt. Labour is voorstander van een douane-unie met de EU, waarbij het VK niet de mogelijkheid krijgt om zelfstandig vrijhandelsakkoorden te sluiten - de droom van Brexiteers. Verder zegt hij vooral bezorgd te zijn om baanverlies en verlaging van de levensstandaarden bij een te harde Brexit.

Wanneer de gesprekken beginnen is nog niet duidelijk, maar er is haast geboden. De EU wil uiterlijk 10 april horen wat het VK van plan is, alvorens zij bereid is enige vorm van uitstel te verlenen.

Donald Tusk: even afwachten, Boris Johnson boos

De reacties op verklaring van Theresa May, die samen met Labour wil kijken naar een Brexit-compromis, zijn divers. Maar ze lopen verder langs voorspelbare lijnen.

Boris Johnson, de prominente Conservatief die vaak wordt getipt als Mays opvolger, is niet blij, net als andere Brexiteers bij de Conservatieven. De voormalig burgemeester van Londen noemt het "zeer teleurstellend" dat Labour nu de sleutel lijkt te krijgen in het finale stadium van het Brexit-proces. Hij vreest dat de Britten zo alsnog worden uitgeleverd aan "Brussel".

It is very disappointing that the cabinet has decided to entrust the final handling of Brexit to Jeremy Corbyn and the Labour Party. It now seems all too likely that British trade policy and key law making powers will be handed over to Brussels - with no say for the U.K.

— Boris Johnson (@BorisJohnson) April 2, 2019

De Europese Unie neemt, door schade en schande wijs geworden, een afwachtende houding aan. May had het in haar verklaring dinsdagavond over het aanvragen van een nieuw "kort uitstel", maar specificeerde haar voorstel verder niet. Vandaar deze tweet van Donald Tusk, de voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders.

Even if, after today, we don’t know what the end result will be, let us be patient. #Brexit

— Donald Tusk (@eucopresident) April 2, 2019

Er zijn ook enthousiaste geluiden. Bijvoorbeeld van Nick Boles, het Conservatieve Lagerhuislid dat maandagavond nog uit de fractie stapte omdat zijn partij volgens hem niet bereid was tot enig compromis.

I have been very critical of the PM and the Cabinet in an interview with @bbclaurak this afternoon. I stand by my words. But the PM’s statement is very welcome. This is the right approach. Better late than never.

— Nick Boles MP (@NickBoles) April 2, 2019

May gaat met Labour praten over een zachtere Brexit

De Britse premier Theresa May wil gesprekken gaan voeren met Labour-leider Jeremy Corbyn, om een Brexit-plan overeen te komen dat op een meerderheid in het Lagerhuis kan rekenen. Als Corbyn en May er niet uit komen, dan wil de premier het parlement vragen om een keuze te maken uit een optie die wel op een meerderheid kan rekenen. Dat zei ze na een kabinetsberaad van meer dan zeven uur in Londen.

May wil langer uitstel, maar zo kort mogelijk, en zoekt, na twee jaar Brexit-onderhandelingen, voor het eerst zonder voorwaarden steun bij Labour. Samen moeten wij een deal regelen, zei ze. Dus draai naar zachtere Brexit. Hardliners bij de Tories zullen woest zijn. Vuurwerk.

— Melle Garschagen (@mgarschagen) April 2, 2019

De handreiking richting Corbyn betekent dat May nu voor een eventueel zachtere Brexit kiest. Dat betekent nauwere banden met de EU na de uittreding, bijvoorbeeld door in een douane-unie te blijven. Dat is een grote koerswijziging voor de premier. Ze heeft altijd vergeefs geprobeerd om alle Brexiteers in haar fractie mee te krijgen, maar ze kiest nu een andere weg.

In hoeverre dat de Conservatieve fractie scheurt en of er bijvoorbeeld kabinetsleden zullen opstappen die een harde Brexit voorstaan, is nog onduidelijk.

Om de koerswijziging mogelijk te maken, wil de premier opnieuw kort uitstel aanvragen bij de EU. De Brexit-deadline is nu 12 april, May mikt erop haar deal uiterlijk 22 mei erdoor te hebben. Dan hoeft het Verenigd Koninkrijk ook niet mee te doen aan de Europese verkiezingen in mei.

Hier Mays volledige verklaring in 10 Downing Street, dinsdagavond:

Kabinet in crisissfeer bijeen, Lagerhuisleden willen No Deal uit de wet schrappen

Crisissfeer in Londen vandaag. Het diep verdeelde kabinet is urenlang bijeen over de vraag: hoe nu verder? De uitkomst daarvan laat nog op zich wachten. Er circuleren scenario's variërend van een vierde stemming over Mays deal tot het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. De vraag is hoe serieus die laatste optie echt wordt overwogen: Labour staat in de laatste peilingen op voorsprong.

De Lagerhuisleden die tot twee keer toe vergeefs indicatieve stemmingen hebben gehouden, om zo tot een breed gedragen alternatief Brexit-plan te komen, hebben nu een ander voornemen gelanceerd. Ze willen May de komende dagen dwingen een voorstel te formuleren waarmee ze voor 12 april een langer uitstel kan vragen aan de overige 27 EU-landen. Op die manier, zo stellen MP's als Oliver Letwin (Conservatieven) en Yvette Cooper (Labour), moet een No Deal worden voorkomen.

NEW: @YvetteCooperMP @oletwinofficial @spelmanc @Alison_McGovern and others are putting forward this bill to stop a no-deal Brexit pic.twitter.com/LAqxfpvRbp

— Sebastian Payne (@SebastianEPayne) April 2, 2019

De vraag is in hoeverre die wens ook in vervulling kan gaan. Letwin en Cooper willen met wetgeving proberen No Deal te voorkomen, maar dat is dan slechts vastgelegd in de Britse wet. Volgens de Europese wet, die leidend is, is No Deal nog altijd de standaard als de Britten voor 12 april geen plan hebben dat voldoende vertrouwen wekt bij de overige 27 EU-landen. En een dergelijk plan, dat op steun van het Lagerhuis kan rekenen, is nog altijd niet in zicht.

Prominent Conservatief Lagerhuislid stapt uit de fractie

Het prominente Lagerhuislid Nick Boles (Conservatieven) is per direct uit de fractie gestapt en gaat verder als onafhankelijk lid.

In een emotionele verklaring na de indicatieve stemmingen in het Lagerhuis, die geen Brexit-alternatief opleverden, stelde hij dat hij niet langer lid kan zijn van de Conservatieve Partij. Hij neemt het zijn collega's kwalijk dat het niet gelukt is een compromis te sluiten met andere partijen in het parlement.

Such a brave move. Huge respect for @NickBoles tonight. pic.twitter.com/v9Ahrszl5Q

— Jane Dodds 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿🇪🇺🔶 (@DoddsJane) April 1, 2019

Boles was eerder een van de drijvende krachten binnen de Conservatieve fractie achter het voorkomen van een No Deal. Die optie ligt door het mislukken van de indicatieve stemmingen en de problemen rond Mays deal, nog steeds op tafel. De afgelopen week was hij een van de promotors van de Noorwegen Plus-optie, die het VK binnen de interne markt houdt en een douane-unie nastreeft met de EU. Dat alternatieve voorstel haalde het ook niet, met 282 stemmen tegen en 261 stemmen voor.

Lagerhuis weet geen Brexit-alternatief te produceren, Mays deal voor vierde keer in stemming

Voor de tweede keer in een week heeft het Lagerhuis geen meerderheid kunnen vinden voor een alternatief Brexit-plan. Het Britse parlement bekeek vier opties, zoals een tweede referendum of een lidmaatschap van de douane-unie van de EU. Voor die laatste was met drie stemmen verschil net geen meerderheid. Bij de andere opties was er een grotere marge.

Result of #IndicativeVotes in Commons:

280 292 #PeopleVote
273 276 #CustomsUnion
261 282 #SingleMarket 2.0
191 292 #RevokeArt50Now

Most popular is People’s Vote...

— Richard Corbett (@RCorbettMEP) April 1, 2019

Zo doet het Lagerhuis iets wat het door May altijd voor de voeten geworpen krijgt: het is tegen haar deal, maar weet zelf geen geloofwaardig alternatief te presenteren.

De regering liet na de uitslag, bij monde van Brexit-minister Stephen Barclay, weten dat de premier haar deal deze week voor de vierde keer in stemming gaat brengen. Afgelopen vrijdag werd het nog weggestemd met 58 stemmen verschil.

Ook de initiator van de indicatieve stemmingen in het parlement, de Conservatieve MP Dominic Grieve, sloot niet uit dat hij woensdag voor een derde keer wil proberen het parlement toch achter één bepaald alternatief te krijgen.

Dinsdagochtend staat een urenlange kabinetsvergadering gepland om de strategie te bepalen. Als Mays deal bij een volgende stemming alsnog wordt aangenomen, zou het Verenigd Koninkrijk op 22 mei kunnen uittreden uit de EU. Mocht haar deal het wederom niet halen, dan dreigt in het ergste geval een No Deal-scenario op 12 april. Om dat te voorkomen en langer uitstel te krijgen, moet het VK met een voor de EU geloofwaardige route komen en ook deelnemen aan de Europese verkiezingen in mei.

Stemmingen in het Lagerhuis zijn begonnen, uitslagen na 23.00 uur verwacht

Het Britse Lagerhuis is op dit moment aan het stemmen over de vier alternatieven voor de Brexit-deal van Theresa May. Het is de bedoeling dat er één optie wint, waarschijnlijk die van een douane-unie met de EU of die van een tweede referendum.

Beide opties hebben geen steun van de regering, dus de vraag is wat premier May met een eventuele overtuigende uitkomst doet. Ze lijkt, ongeacht de uitkomst van maandagavond, van plan deze week haar eigen deal voor de vierde maal in stemming te brengen. Voor 10 april moeten de Britten laten weten welke Brexit-route hun voorkeur heeft.

De Lagerhuisleden moeten per optie aangeven of ze voor of tegen zijn. Volgens het Twitteraccount van het Lagerhuis, eerder deze avond, wordt de uitkomst om ongeveer 23.30 uur Nederlandse tijd verwacht - of zoveel eerder als mogelijk is.

MPs are deciding whether to back four #Brexit options in an indicative vote in the Commons.@KateEMcCann has the voting form and says the results could cause a real problem for Theresa May.

Follow the latest on the voting here: https://t.co/axYaiw9rRk pic.twitter.com/thA0RvuW9V

— Sky News Politics (@SkyNewsPolitics) April 1, 2019

Blote mensen op de publieke tribune en nog een andere kijktip

Het Lagerhuis debatteert op dit moment over vier Brexit-opties. Eentje moet er aan het einde van de avond overblijven, om als mogelijk alternatief te dienen voor Theresa Mays deal met de EU. De meeste opwinding werd tot nu toe veroorzaakt door schaars geklede demonstranten op de publieke tribune.

Which one is the Norway model? pic.twitter.com/hvogBzBq6E

— Tom Peck (@tompeck) April 1, 2019

Voor wie niet genoeg van de Brexit kan krijgen, is er vanavond om 22.00 uur nog een versnapering op BBC Two. De voornaamste Brexit-verslaggeefster van de Britse staatsomroep, Laura Kuenssberg, werd negen maanden voor én achter de schermen gevolgd. De documentaire geeft een beeld van Mays onverstoorbare geploeter, alle intriges in achterkamertjes en de pogingen de premier ten val te brengen.

Government should have been clearer that after the 2017 election, the UK was “inevitably” heading for a softer type of #Brexit - chief whip Julian Smith tells @bbclaurak

[tap to expand] https://t.co/XiilgZBt9t pic.twitter.com/CE2tr3UmFD

— BBC Politics (@BBCPolitics) April 1, 2019

Als opwarmertje voor de documentaire is al gelekt dat Julian Smith, verantwoordelijk voor de fractiediscipline bij de Tories, in 2017 heeft gewaarschuwd dat een zachtere Brexit onvermijdelijk was. Dat deed hij nadat Theresa May bij een tussentijdse verkiezing haar meerderheid in het Lagerhuis verloor.

Speaker selecteert vier opties voor een Brexit-alternatief

De voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, heeft in totaal vier Brexit-alternatieven geselecteerd waarover het parlement maandagavond verder zal debatteren en stemmen. Daarbij zitten ook de twee grootste kanshebbers: een douane-unie met de EU en een tweede referendum.

Speaker of the House of Commons John Bercow selects 4 options that Parliament will debate and vote on https://t.co/kuUIKKyddD pic.twitter.com/RqaZwQ0auG

— Bloomberg Brexit (@Brexit) April 1, 2019

Net als vorige week lagen er in totaal acht voorstellen voor, maar de bedoeling is dat het Lagerhuis vanavond tot één voorstel komt dat op een meerderheid kan rekenen. Daarom, zo lichtte Bercow toe, heeft hij het aantal opties beperkt en gekozen voor voorstellen waar in zijn ogen eventueel toekomst in zit.

Naast een douane-unie en een referendum, zijn er dus nog twee andere opties. De ene is een harde keuze van het Lagerhuis tussen No Deal en het intrekken van de Brexit. De andere is een keuze voor een Brexit waarbij het Verenigd Koninkrijk in de Europese interne markt en een vorm van douane-unie blijft, een de zogenoemde Noorwegen Plus-optie.

Geen van de vier opties kan op instemming van de regering rekenen. Mocht er een meerderheid voor één bepaald voorstel zijn, is het de vraag hoe Theresa May daarmee verder gaat. Verwacht wordt dat ze deze week eerst probeert haar eigen Brexit-deal voor de vierde keer in stemming te brengen.

Het Lagerhuis wil maandagavond na stemming één Brexit-alternatief overhouden

Een nieuwe week, een nieuwe ronde Brexit-rumoer. Terwijl premier Theresa May nog steeds probeert een meerderheid te vinden voor haar deal met de EU, dachten parlementariërs afgelopen weekeinde na over welke alternatief plan ze deze maandag zullen steunen. Vanavond houdt het Lagerhuis een tweede ronde van indicatieve stemmingen, nadat het vorige week al een verkennende stemming hield. Toen was er voor geen van de acht Brexit-alternatieven die voorlagen een meerderheid. De bedoeling is dat er maandagavond wel één optie overblijft die (brede) steun geniet.

Het Lagerhuis debatteert tot 21.00 uur Nederlandse tijd en stemt dan over alternatieven. Die uitslag wordt tussen 23.00 en 0.00 uur Nederlandse tijd verwacht. Bij de eerste indicatieve stemming ging vorige week de sterkste voorkeur uit naar een nieuw referendum of een zachtere Brexit. In dat laatste scenario zou het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de EU blijven. Dat betekent dat het VK geen eigen handelsakkoorden kan sluiten met de rest van de wereld: een gruwel voor veel Brexiteers.

Expected #IndicativeVotes timings:
➡️Business motion debate can go to 6pm
➡️Speaker selects from motions A-H
➡️House suspends 8pm, approx 30 mins for voting
➡️Debate on #Brexit SIs
➡️Indicative vote results expected 10.30pm
All timings approximate and may change pic.twitter.com/xTEc5CPhkB

— UK House of Commons (@HouseofCommons) April 1, 2019

Het is daarom de vraag hoe Theresa May omgaat met een Lagerhuis dat uiteindelijk een zachtere Brexit eist, eventueel gecombineerd met een referendum. Haar kabinet is zwaar verdeeld over die vraag. De ene helft heeft geen bezwaar tegen een zachtere Brexit, maar het contingent Brexiteers in het kabinet dreigt via Britse media met opstappen als May voor een gematigder compromis gaat.

De verwachting is dat de premier haar eigen deal deze week nog een keer in stemming wil brengen, eventueel in een tweestrijd met het alternatief van het Lagerhuis. De hoop van May is dat de circa 30 weigerachtige Brexiteers in haar fractie alsnog voor haar plan stemmen, als ze zien dat een zachtere Brexit de andere optie is. Maar dan resteert daarna altijd nog het probleem met gedoogpartner DUP uit Noord-Ierland, die met 10 parlementariërs stelselmatig weigert voor haar deal te stemmen vanwege de noodoplossing voor de Ierse grens, de backstop.

De Britten moeten voor 10 april bij de overige 27 EU-landen aangeven hoe zij verder willen met de Brexit. Mocht er voor geen enkel plan een redelijke meerderheid zijn, dan dreigt er in het ergste geval een No Deal op 12 april. Ook circuleren er geruchten over nieuwe verkiezingen, mocht de impasse niet doorbroken worden. Dergelijke verkiezingen zouden voor de EU ook een reden kunnen zijn om uitstel te verlenen. Bij iedere optie die langer uitstel vergt, moeten de Britten sowieso meedoen aan de Europese verkiezingen in mei.

Welkom in een nieuw Brexitblog

Op deze pagina brengen we deze week het laatste nieuws over de Brexit. Teruglezen van het vorige Brexitblog kan hier.