Atletiektrainer Jerry M. alsnog aangehouden in misbruikzaak

De 58-jarige M. werkte jarenlang als trainer bij atletiekverenigingen in Rotterdam, Barendrecht en Den Haag. In 35 jaar tijd zou hij ten minste negen meisjes hebben misbruikt.

Een van de clubs waar M. jarenlang meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte.
Een van de clubs waar M. jarenlang meisjes tussen de 11 en 18 jaar misbruikte. Foto Robin Utrecht/ANP

Atletiekcoach Jerry M. is maandag aangehouden op verdenking van aanranding en ontucht met minderjarigen. In vijfendertig jaar tijd zou hij zeker negen meisjes hebben misbruikt.

Tot nu toe zijn er vier aangiftes tegen de 58-jarige M. gedaan. Het Openbaar Ministerie opende begin dit jaar een onderzoek naar atletiekcoach, nadat hij afgelopen zomer het seksueel misbruik bekende tegenover de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Het OM hoorde zestig mensen die actief zijn of waren in de atletiekwereld en nam ook contact op met slachtoffers van wie de zaken verjaard zijn.

M. werkte jarenlang als trainer bij atletiekverenigingen in Rotterdam, Barendrecht en Den Haag. De zedenpolitie onderzoekt meerdere strafbare feiten die zijn gepleegd in Nederland, maar ook tijdens trainingen in het buitenland. In mei 2017 besloot de Atletiekunie hem te schorsen.

M. bekent geen spijt

Na een melding van een 21-jarige atlete in 2017 moest M. zich verantwoorden voor het ISR. De tuchtcommissie beschuldigt M. ervan onbeschermde seks te hebben gehad met meisjes tussen de 11 en 18 jaar. Twee van zijn slachtoffers raakten zwanger. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan seksuele intimidatie, grensoverschrijdende massages en keek hij met een aantal atletes dierenporno. Het is onduidelijk of het OM hem hiervoor vervolgt.

De tuchtcommissie van het ISR merkte tijdens de hoorzitting op dat M. berekenend over kwam, geen spijt betuigde en geen inlevingsvermogen toonde. Voor ten minste drie sporters zeiden dat het handelen van M. “een zeer negatieve en onherstelbare impact” heeft gehad op hun geestelijke gezondheid.

De toenmalige voorzitter van de Barendrechtse atletiekvereniging CAV Energie trok in 2009 al aan de bel bij de Atletiekunie. Volgens De Telegraaf, die de zaak aan het licht bracht, deed de sportbond daar nooit onderzoek naar. “Ik heb mij daar destijds hooglijk over verbaasd”, aldus oud-voorzitter André Klomp.