Algerijnse president Bouteflika kondigt na 20 jaar aftreden aan

De afgelopen weken eisten tienduizenden demonstranten het vertrek van de president. Bouteflika laat weten nog voor 28 april terug te treden.

Abdelaziz Bouteflika houdt een toespraak in Algiers in 2009, vier jaar voor zijn beroerte.
Abdelaziz Bouteflika houdt een toespraak in Algiers in 2009, vier jaar voor zijn beroerte. Foto Zohra Bensemra/Reuters

Na ruim twintig jaar komt er een einde aan het presidentschap van Abdelaziz Bouteflika. De Algerijnse president heeft maandag toegezegd voor het einde van zijn mandaat op 28 april af te zullen treden, zo melden persbureaus AFP en AP.

Het aftreden werd door het Algerijnse staatspersbureau APS bekendgemaakt. Voordat hij terugtreedt, neemt Bouteflika nog enkele belangrijke beslissingen “om de continuïteit van de staatsinstituties” te verzekeren.

De afgelopen weken eisten tienduizenden betogers in Algerije het vertrek van Bouteflika. Aanleiding van de massale demonstraties was dat Bouteflika zich voor de vijfde keer wilde kandideren voor het presidentschap. Dat hij zijn kandidatuur introk was voor de demonstranten nog niet genoeg. Hij zei aan te blijven tot er een nieuwe grondwet is.

Over de protesten in Algerije: ‘Het tijdperk Abdelaziz Bouteflika is al voorbij’

Ook verwijten de demonstranten Bouteflika dat hij de olie- en gasbaten van Algerije oneerlijk verdeelt. Het land is een belangrijke olie-exporteur. Eerder op de dag benoemde Bouteflika nog een waarnemend kabinet om de onrust in zijn land te bezweren. Van de 27 ministers werden er 21 vervangen.

De 82-jarige Bouteflika is sinds 1999 president van Algerije. In 2013 werd hij getroffen door een beroerte, waardoor zijn spraakvermogen is afgenomen. Ook verplaatst hij zich sindsdien in een rolstoel. Bouteflika vertoont zich zelden in het openbaar.