Algerijnse president Bouteflika benoemt waarnemend kabinet

Veel ministers zijn vervangen, maar premier Noureddine Bedoui blijft aan. Volgens twee Algerijnse televisiezenders zou Bouteflika mogelijk dinsdag aftreden.

Premier van Algerije, Noureddine Bedoui, tijdens spreekt tijdens een persconferentie op 14 maart.
Premier van Algerije, Noureddine Bedoui, tijdens spreekt tijdens een persconferentie op 14 maart. Foto Zohra Bensemra/Reuters

Na ruim een maand van grote protesten heeft de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika zondag een waarnemend kabinet benoemd. Veel ministers zijn vervangen, maar premier Noureddine Bedoui blijft aan. Volgens twee Algerijnse televisiezenders zou Bouteflika mogelijk dinsdag aftreden.

Demonstranten gingen weken geleden massaal de straat op toen Bouteflika aankondigde zich te kandideren voor een vijfde termijn als president. Bouteflika is sinds een beroerte in 2013 nog maar zelden in het openbaar gezien. In een poging een einde te maken aan de betogingen, trok hij zijn kandidatuur in. Hij stapte niet direct op, maar zei aan te blijven tot een nieuwe grondwet is aangenomen. Die zou volgens persbureau Reuters inhouden dat hij kan aanblijven als president, wat voor veel onvrede zorgde bij de demonstranten.

Miljoen betogers op de been

De tienduizenden betogers beschuldigen Bouteflika van corruptie, vriendjespolitiek en het oppotten van het geld dat Algerije verdient met gas. Ook zijn ze boos op de heersende elite, die in hun ogen vernieuwingen tegenhoudt. Het grootste protest vond vrijdag plaats, toen kwamen ongeveer een miljoen betogers in de hoofdstad Algiers bijeen.

Lees ook over de machtswisseling: Leger kan niet meer neutraal blijven

Vorige week zei Gaïd Salah, de stafchef van het Algerijnse leger, dat Bouteflika middels een grondwettelijk proces zou kunnen worden afgezet. Die boodschap herhaalde hij zaterdag nogmaals. Het parlement kan volgens hem een bepaald artikel in de grondwet inzetten om vast te laten stellen dat Bouteflika (82) te ziek is om zijn functie uit te voeren. De senaat kan dan de leiding overnemen als tweederde van het parlement instemt.

De verkiezingen, die gepland stonden op 18 april, zijn uitgesteld. Critici beweren dat het uitstel van de verkiezingen ongrondwettelijk is. Zij zien het als een wanhoopspoging van Bouteflika om langer aan de macht te blijven en ondertussen een opvolger te vinden die zijn beleid doorzet. In 1999 werd Bouteflika verkozen tot president.