ACM doet vervolgonderzoek naar overname Sandd door PostNL

“Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven”, stelt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

PostNL wil voor 130 miljoen euro concurrent Sandd volledig overnemen.
PostNL wil voor 130 miljoen euro concurrent Sandd volledig overnemen. Foto Bart Maat/ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat vervolgonderzoek doen naar de voorgenomen overname van Sandd door PostNL. De twee postbedrijven werden het eerder dit jaar eens over de fusie voor 130 miljoen euro. De ACM maakt zich zorgen over de gevolgen voor de markt voor zakelijke post, aangezien de twee bedrijven de enige landelijke aanbieders zijn op dit gebied en PostNL dus monopolist zou worden.

Lees ook: PostNL wil Sandd overnemen voor 130 miljoen euro

“Monopolies zijn bijna altijd slecht voor consumenten en bedrijven”, stelt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Wel zegt de toezichthouder “serieus” naar de voordelen van de overname te kijken. “Waaronder de vraag of de overname noodzakelijk is voor de vervulling van de wettelijke taak die PostNL heeft op het gebied van consumentenpost.” De twee bedrijven zeggen noodgedwongen te fuseren vanwege de slinkende markt.

De ACM heeft een eerste beoordeling afgerond, maar kan nog geen oordeel vellen. Volgens een woordvoerder is het vervolgonderzoek een “standaardverhaal bij dit soort overnames”. De toezichthouder heeft hiervoor een standaardtermijn van dertien weken vastgesteld, die verlengd kan worden als aanvullende informatie nodig blijkt te zijn om een beslissing te maken.

Als de ACM de overname afkeurt - waar PostNL rekening mee houdt, is het aan de politiek. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer (CDA) kan alsnog toestemming geven, eerder liet zij doorschemeren daarvoor open te staan. Postbezorging leverde Sandd in 2018 een omzet van 201 miljoen euro op, bij PostNL kwam dat neer op bijna 1,7 miljard euro. Samen bezorgden de twee postbedrijven in 2018 samen 2,5 miljard poststukken.