Aanvaller halfbroer Kim Jong-un veroordeeld tot drie jaar cel

Nog altijd is onduidelijk wie opdracht gaf voor de aanval op Kim Jong-nam. Hij overleed in 2017 op het vliegveld in Kuala Lumpur.

Doan Thi Huong (midden) lacht terwijl ze wordt begeleid door Maleisische politieagenten naar het hooggerechtshof Shah Alam.
Doan Thi Huong (midden) lacht terwijl ze wordt begeleid door Maleisische politieagenten naar het hooggerechtshof Shah Alam. Foto Fazry Ismail/EPA

De Vietnamese Doan Thi Huong is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de dood van Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Wegens goed gedrag en omdat ze al ruim twee jaar in voorarrest zit, kan ze in mei vrijkomen, meldt persbureau AP.

Kim Jong-nam werd in februari 2017 op een luchthaven in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur vermoord. Huong bekende een stof in zijn gezicht gesmeerd te hebben. Zij heeft altijd beweerd dat ze dacht dat het ging om een grap in een televisieprogramma, maar in werkelijkheid was het het dodelijke gif VX. Daarmee heeft ze zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan mishandeling met een gevaarlijk wapen.

Justitie heeft mede op aandringen van haar advocaten en de Vietnamese regering de strafeis verlaagd. In eerste instantie was justitie van plan haar te vervolgen voor moord, waardoor ze de doodstraf riskeerde. De advocaten meenden dat Huong en mede-verdachte Siti Aisyah slechts pionnen waren in een politieke moord en dat niet aangetoond kon worden dat ze Kim Jong-nam om het leven wilden brengen.

Bij het uitspreken van de straf zei de rechter dat Huong “heel veel geluk had” en wenste hij haar “het allerbeste”. Vietnamese functionarissen juichten, Huong zei dat ze “gelukkig” was en blij is met de “eerlijke uitkomst”. De rechter van het hooggerechtshof concludeerde in augustus al dat er voldoende bewijs is om vast te stellen dat Huong, Aisyah en de vier Noord-Koreanen betrokken waren bij een “goed geplande samenzwering” om Kim te doden.

Andere verdachte al vrij

De andere verdachte, de Indonesische Siti Aisyah, werd vorige maand na lobbywerk van de Indonesische ambassade vrijgelaten. De zaak tegen haar is geseponeerd. Toen Aisyah werd vrijgelaten, deed ook Huong een poging om vrijspraak te krijgen. Daarmee gingen de openbare aanklagers niet akkoord.

Lees ook: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg

Huong en Aisyah werkten samen met vier Noord-Koreanen, die uren na de aanval uit Maleisië vluchtten en sindsdien spoorloos zijn. Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Noord-Korea achter de moord zit. De Maleisische autoriteiten hebben Noord-Korea nooit officieel beschuldigd en maakten duidelijk dat ze niet willen dat de rechtszaak gepolitiseerd wordt.