Opinie

Zo creeërt u uw eigen bundel van NRC-artikelen

Misschien heeft u het gezien – sinds een week is het mogelijk om op nrc.nl onderwerpen te volgen.

Wat is het idee? Onder elk artikel op de site zijn voor ingelogde abonnees onderwerpsuggesties te zien – denk aan: Donald Trump, klimaatverandering of Brexit, maar ook tentoonstellingen, wielrennen of het Commentaar. Wie een onderwerp aanvinkt krijgt de stukken over die onderwerpen te zien op de pagina ‘Mijn onderwerpen’, te vinden via het inlogscherm op de site.

Op deze manier creëert u als lezer in feite uw eigen ‘bundel’ op basis van stukken die in NRC verschijnen. Een combinatie van stukken over onderwerpen waarvan u zelf heeft aangegeven daar alles over te willen weten. Het is één van de belangrijke gevolgen van digitalisering van nieuws: het ontstaan van nieuwe bundels zoals nieuwsbrieven, de site of in dit geval een selectie die u zelf maakt op basis van persoonlijke voorkeur.

Dat heeft gevolgen voor onze manier van werken. Een stuk uit de krant kan op de site ineens heel anders overkomen – en daar schuilen risico’s in. Zoals een stuk dat op de Achterpagina staat, waarbij de ironie verloren gaat omdat het stuk op site ineens helemaal op zichzelf staat en niet op de achterkant van de papieren krant.

En hoe ver willen we gaan met personalisatie, zoals het volgen van onderwerpen?

Daar gaan we voorzichtig mee om. De lezer kan sneller vinden waar hij of zij naar op zoek is – dat is een groot voordeel. Tegelijkertijd: opgesloten raken in een bubbel is een reëel gevaar. De kracht van een krant als NRC is ook dat er verhalen zijn waar u als lezer misschien niet naar op zoek was – en die u toch niet had willen missen. Dat ene stuk over Congo of dat belangrijke verhaal over exoplaneten. Of dat opiniestuk waar u het juist totaal mee oneens bent, maar u misschien toch net even iets anders naar een bepaalde discussie laat kijken.

We horen graag welke onderwerpen u zou willen volgen. Probeert u het vooral uit – en laat ons vooral weten wat u ervan vindt.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.