Overlevingsdrang redt Ajax tegen PSV

Titelstrijd Met tien man overleefde Ajax op vechtlust het enerverende duel met PSV. Door de 3-1 zege is de spanning terug in de strijd om de landstitel.

Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Frenkie de Jong en David Neres vieren de voorsprong van Ajax tegen PSV.
Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Frenkie de Jong en David Neres vieren de voorsprong van Ajax tegen PSV. Foto VI IMAGES

In een wedstrijd die aan elkaar hing van de vreemde, gekke momenten, won de overlevingsdrang van Ajax het van de voorzichtigheid van PSV. Je voelde het tussen grofweg de zestigste en zeventigste minuut, zondag aan het begin van de avond in de Johan Cruijff Arena: PSV, de koploper, heeft de titel hier voor het grijpen.

Maar het gebeurt niet, nog niet. Ajax wint, met 3-1. Het kan alle kanten op met de beslissing van de titelstrijd in een wedstrijd als deze, zo kort voor het einde van de competitie.

Dat maakt het een fascinerende, meeslepende strijd. Het lijntje is zo dun, tussen hoop en, mogelijk, weer een seizoen zonder landstitel, voor Ajax dan.

Vijf punten voorsprong voor PSV bij de aftrap, en het had acht punten binnen handbereik zo rond die tien minuten halverwege de tweede helft. Maar de voorsprong is nu nog maar twee punten, met nog zeven speelronden te gaan. PSV-coach Mark van Bommel: „Ik kan hier wel een heel mooi verhaal ophangen, maar we hebben wel verloren.”

Lees ook: Blind had het spel graag ‘op pauze’ gezet voor de organisatie

Woensdag naar FC Emmen

Ajax kan in de komende midweekse speelronde voor het eerst in meer dan duizend dagen weer koploper worden, als het woensdag wint bij FC Emmen. Donderdag kan PSV de orde weer herstellen, thuis tegen PEC Zwolle.

Het was niet zozeer goed, deze Ajax-PSV, wel vermakelijk. PSV begon met een behoudend middenveld (met de dienende krachten Jorrit Hendrix, Pablo Rosario en Michal Sadilek) dat Ajax moest ontregelen. Controle boven creativiteit, boven avonturisme – lees: géén Mohammed Ihattaren of Gastón Pereiro. Het zei iets over de ambitie waarmee PSV dit duel inging – niet te veel risico nemen, Ajax tegenhouden, een gelijkspel zou prima zijn.

De opzet slaagt ten dele. „De eerste helft hebben we bijna niks weggeven”, zegt Van Bommel. Dat klopt. Maar PSV creëerde ook nauwelijks kansen. In de tegenvallende, tamme eerste helft had de ploeg niet één doelpoging.

Ajax komt op 1-0 door non-communicatie bij PSV, na een fraaie scherp indraaiende voorzet van Hakim Ziyech op Dusan Tadic. Doelman Jeroen Zoet komt uit, lijkt de bal al bijna klem te hebben, wanneer Daniel Schwaab de bal met zijn rechtervoet in eigen doel tikt. Zeldzame fout van de Duitse verdediger.

Luchtduel tussen Matthijs de Ligt (links) en Luuk de Jong. Foto VI Images

Het waren de inleidende beschietingen voor een tweede helft vol furie en enkele onbegrijpelijke momenten. Ajax-back Noussair Mazraoui raakt met een karatetrap PSV-back Angelino in zijn nek. Scheidsrechter Björn Kuipers geeft in eerste instantie geel, maar na advies van video-arbiter Pol van Boekel kijkt hij de beelden terug en komt tot de conclusie: rood. En terecht.

Uit de vrije trap die volgt, trekt Angelino voor, spits Luuk de Jong stijgt omhoog, Onana komt veel te ver uit zijn doel en tast mis: 1-1. Wedstrijd op zijn kop, titelstrijd beslist?

PSV kan het gewonde Ajax in die fase slopen, zet de thuisploeg vast. Ajax krijgt geen lucht, geen ruimte. Het wordt stiller in de Johan Cruijff Arena, een vijfde seizoen zonder landstitel lijkt in de maak. PSV creëert meerdere kansen, via Nick Viergever en Steven Bergwijn. Van Bommel: „Dan heb je het gevoel dat de 1-2 valt. En die móet je maken.”

Lees ook de column van Wilfried de Jong: Neres straalde in het wit

Mes strak op de keel

Ajax ontsnapt, met het mes strak op de keel gedrukt. Weer zo’n moment, uit het niets, in de zeventigste minuut. Een ogenschijnlijk onschuldig duel in het strafschopgebied tussen Daniel Schwaab en David Neres. De Braziliaan gaat naar de grond, rolt theatraal door, schreeuwt om een strafschop.

Kuipers wuift het weg, maar gaat even later naar de kant om – weer op advies van de video-arbiter – de beelden te bekijken. Daar ziet hij dat de linkervoet van Schwaab het rechterbeen van Neres licht raakt: strafschop. Tadic neemt, rechterhoek, raak: 2-1.

Ajax overleeft op wilskracht en vechtlust met tien man. In de blessuretijd maakt Neres, ongrijpbaar deze zondag, de 3-1. Reservespelers rennen naar de hoek waar het doelpunt wordt gevierd, de Johan Cruijff Arena trilt.

PSV heeft een slag verloren, maar niet de titel. Dat lijkt Van Bommel ook te willen uitstralen in zijn persconferentie. Hij benoemt niet de mogelijkheid die PSV heeft laten liggen om Ajax te kraken, hij benadrukt met name wat er wel goed is gegaan.

Van Bommel: „Ik kan niemand iets verwijten van mijn ploeg. Ze hebben de dingen gedaan die wij vragen, die ze altijd uitvoeren. Alleen het resultaat is niet goed.”

Kort daarna: „Ik weet niet of ik het al gezegd heb: iets verwijten kan ik echt niemand.”

Fysieke belasting

„Vanaf dag één staan wij [minimaal] twee punten voor [op Ajax]. Als je de wedstrijd ziet, moet je misschien wel winnen”, zegt Van Bommel. „Maar je doet het niet. Daar moet je mee omgaan, zo snel mogelijk weer herstellen. Het is de tweede keer dat we nu verliezen. Dat is niet veel op 27 wedstrijden. En we zijn niet weggespeeld. Dus ja, je kunt wel in zak en as gaan zitten, maar we moeten gewoon door.”

PSV krijgt nog twee lastige wedstrijden, volgende week uit bij Vitesse en op de laatste speeldag op bezoek bij AZ. Daar staat tegenover dat Ajax fysiek zwaarder belast zal worden met de kwartfinale in de Champions League tegen Juventus en de bekerfinale tegen Willem II.

Ajax is voorlopig gered, en daarmee de spanning in de competitie ook. Nog zeven speelronden. Spektakel verzekerd.