Opinie

Neres straalde in het wit

Wilfried de Jong

In de catacomben van de Arena trok Noussair Mazraoui het Ajax-shirt over zijn hoofd. De rode baan zat voor zijn ogen. De verdediger wilde niet meer gezien worden. Een paar minuten geleden had hij het verziekt voor zijn elftal en de supporters. Terwijl hij het hoofd verborg, waren in de gang op een televisiescherm de feestvierende spelers van PSV te zien. Eén minuut nadat Mazraoui van het veld was gestuurd, had Luuk de Jong gescoord met een kopbal.

Weg overwinning. Weg kampioenschap. Allemaal zijn schuld.

Mazraoui zag de wereld door een rood waas.

In de tweede helft was hij onbesuisd een duel aangegaan met Angelino van PSV. De schoen van de Ajacied kwam veel te hoog en schampte het hoofd van zijn tegenstander. Scheidsrechter Kuipers trok resoluut de gele kaart, maar het bestuderen van de herhaling via de VAR deed hem anders besluiten; Mazraoui kreeg alsnog rood.

Vanuit het stadion klonk een onheilspellend geluid van de tribunes. Ajax was na een goede eerste helft de weg kwijt en moest met tien spelers standhouden tegen PSV dat bloed rook.

Er kwamen geen beelden meer vanuit de catacomben. Hoe zou het Mazraoui vergaan zijn in de kleedkamer? Stond hij huilend onder de douche? Zat hij vurig te bidden op een kleedje? Of keek hij via een beeldscherm het duel met draaiende duimen uit?

Ajax stond met de rug tegen de muur. Het wankelde een paar keer maar niet genoeg om te breken. PSV moest op de aanval spelen, niet hun grootste kwaliteit. En Ajax zat met angst en beven in de loopgraven.

De wereld op zijn kop.

En toen was daar David Neres. Verfoeid en aanbeden. Ik ben een liefhebber. De onvoorspelbaarheid van zijn acties is groot. Met de luiken half gesloten voor de ogen, lijken zaken hem te ontgaan. Maar als hij een bal krijgt aangespeeld, wordt het speelse Braziliaanse jongetje in hem wakker gekust.

Dribbelaars dienen te worden beschermd. Omdat het zo moeilijk is geworden om hun vak vrij uit te oefenen. Te vaak zeggen trainers wat ze moeten doen. Les 1, nooit een opdracht geven aan een dribbelaar. Een dribbelaar moet iets overkomen op het veld. Hij mag instinctief handelen en ja, dat mag ook misgaan.

In zijn eentje deed Neres het duel kantelen. Eerst met een kap- en draaiactie die hem een penalty opleverde. Dusan Tadic schoot raak: 2-1. En daarna kwam de laatste minuut. Op snelheid kreeg hij de bal toegespeeld en schoof hem langs de keeper in het doel.

Neres liep meteen door naar de uitzinnige supporters. Hij trok zijn Ajax-shirt uit en gooide het naar de supporters. De Braziliaan stond in witte kousen, witte broek en wit ondershirtje op het veld. Een knipoog naar het tenue van het eerder verslagen Real Madrid.

Neres straalde in het wit.

Het rode waas van Mazraoui was verdwenen.

Ajax kon nog steeds alle prijzen winnen.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

Lees ook: Overlevingsdrang redt Ajax tegen PSV