Trump dreigt zuidgrens met Mexico te sluiten

Trump dreigde vrijdag al met sluiting, toen hij aankondigde alle ontwikkelingshulp aan Honduras, El Salvador en Guatemala te staken.

Een migrant probeert over het grenshek tussen Amerika en Mexico te klimmen in Playas de Tijuana.
Een migrant probeert over het grenshek tussen Amerika en Mexico te klimmen in Playas de Tijuana. Foto Guillermo Arias/AFP

De Amerikaanse president Trump is bereid de zuidgrens te sluiten als buurland Mexico niet snel meer migranten uit Midden-Amerika weert. Dat hebben hoge Witte Huis-medewerkers zondag bevestigd tijdens televisie-optredens. Vrijdag dreigde Trump al met sluiting, toen hij aankondigde alle ontwikkelingshulp aan Honduras, El Salvador en Guatemala te staken.

Uit die drie landen zoeken momenteel veel mensen asiel in de VS. In maart ging het om circa 100.000 personen, het hoogste aantal in tien jaar. Een deel reist samen, in zogenoemde migrantenkaravanen.

Vrijdag beschuldigde Trump de drie landen ervan de karavanen zelf te organiseren. „In veel gevallen stoppen ze hun slechtste mensen in de karavaan, niet hun beste. Zij raken zo van hun problemen af en ze marcheren hierheen.” Ook herhaalde hij dat een ‘muur’ nodig is.

Lees ook deze reportage over een migrantenkaravaan in zuidelijk Mexico

In reactie op een vorige migratiepiek, in 2014, verhoogde de regering-Obama de hulp aan de regio. Trump zei vrijdag deze „500 miljoen dollar” nu niet langer over te maken. „We geven ze niks meer, want ze doen niks voor ons.”

Die aankondiging overviel vrijdag Trumps eigen kabinet. Eind vorige week nog sloot Trumps minister van Binnenlandse Veiligheid in Honduras een als „historisch” aangemerkt samenwerkingsakkoord met de drie landen. Zaterdag bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken het schrappen van de hulp, die overigens vooral naar ngo’s gaat.

Behoedzaam

Mexico reageert behoedzaam op Trumps kritiek dat het „niks doet”. President López Obrador vroeg aanhangers (die hij zijn ‘denktank voor buitenlands beleid’ noemde) of hij „elke keer op Trump moet reageren”. Die zeiden ‘nee’; de president zette een video hiervan op Twitter.

Het (deels) sluiten van grensovergangen zou de intensieve handel en verkeer tussen beide landen verstoren. Zo wonen Amerikanen goedkoop in Mexico en forenzen dagelijks naar werk in de VS, Mexicaanse kinderen genieten in de VS van beter onderwijs. Met een onderlinge handel van 600 miljard dollar per jaar, flitst elke minuut ruim 1 miljoen aan goederen en diensten over en weer.

Lees ook deze reportage uit de grensstreek tussen Tijuana en San Diego

Mexico weert wel migranten, maar de nieuwe linkse regering wil ook hun mensenrechten respecteren. Velen vluchten voor armoede en bendegeweld: de drie landen behoren tot de armste van het halfrond en de meest gewelddadige op aarde.

Amerikaanse opvang- en detentiecentra in de grensstreek kunnen alle nieuwkomers niet herbergen en laten velen na registratie vrij met een bevel zich bij de zeer overbelaste asielrechtbanken te melden, wat een paar jaar kan duren. Trump beloofde juist een eind te maken aan dit catch & release-beleid.