Komiek Zelensky leidt in verkiezingen Oekraïne

Zittend president Porosjenko lijkt op basis van de eerste uitslagen ook genoeg stemmen te krijgen voor de volgende ronde.

De Oekraïense komiek Zelensky moet het straks waarschijnlijk op gaan nemen tegen zittend president Porosjenko.
De Oekraïense komiek Zelensky moet het straks waarschijnlijk op gaan nemen tegen zittend president Porosjenko. Foto Genya Savilov/AFP

De komiek Volodymyr Zelensky gaat zoals verwacht aan de leiding bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne zondag. Dat meldt de Oekraïense Centrale Verkiezingscommissie, schrijven internationale persbureaus. Waarschijnlijk zal hij het gaan opnemen tegen zittend president Petro Porosjenko.

Lees ook: Favoriet volgens de Oekraïense peilingen: een komiek met serieuze ambitie

De stemlokalen zijn inmiddels gesloten. Zelensky heeft momenteel volgens de laatste tellingen meer dan 30 procent van de stemmen gekregen, Porosjenko nog geen 18 procent.

De derde sterke kandidaat, voormalig premier Joelia Timosjenko, blijft steken op 14 procent. Zondagavond wees ze de voorlopige uitslagen af als “oneerlijk” en zegt volgens een eigen peiling op de tweede plek te staan met ruim 20 procent van de stemmen. In totaal waren er 39 presidentskandidaten.

Omdat niet een kandidaat meer dan de helft van de stemmen lijkt te hebben gekregen, zal het presidentschap straks besloten moeten worden tussen de twee hoogst geëindigde kandidaten op 21 april. Zelensky noemde de uitslag tegenover verslaggevers “de eerste stap naar een grote overwinning”.

Geschiedenisleraar

De 41-jarige Zelensky is een nieuwkomer in de politiek. Hij werd nationaal onder meer bekend en populair door zijn rol in een televisieserie waarin hij een geschiedenisleraar speelde die wordt verkozen als president van Oekraïne.

Zelensky zegt als politieke buitenstaander hard op te willen treden tegen de grootschalige corruptie in de voormalige Sovjet-republiek, iets wat Porosjenko ook beloofde na de Maidan-revolutie in 2014 maar waar hij vooralsnog niet in geslaagd is.

Ook wil Zelensky net als de huidige president verdere toenadering tot Europa en dat Rusland de Krim teruggeeft. Porosjenko - een 53-jarige miljardair die rijk werd met een chocolade-imperium - voert campagne als een patriottische leider die het land ondanks Russische agressie zo goed mogelijk bijeen heeft weten te houden.

Oekraïne is nog altijd verwikkeld in een oorlog met afvallige pro-Russische provincies in het oosten van het land. Die strijd heeft inmiddels al meer dan 13.000 mensen het leven gekost.

Porosjenko prees in een reactie op Twitter het verloop van de stembusgang: “Vrije en democratische verkiezingen zijn een test voor onze Europese cultuur.” De Oekraïense politie had in de namiddag ongeveer 1.360 klachten binnengekregen van verkiezingsfraude of van illegaal campagnevoeren.