Erdogans partij verliest Ankara en waarschijnlijk ook Istanbul

Oppositiepartij CHP heeft bij de lokale verkiezingen in Turkije een kleine meerderheid behaald in de hoofdstad Ankara en claimt ook de overwinning in Istanbul.

Door de economische problemen in het land verliest de partij van zittend president Tayyip Erdogan in Ankara en zeer waarschijnlijk ook in Istanbul.
Door de economische problemen in het land verliest de partij van zittend president Tayyip Erdogan in Ankara en zeer waarschijnlijk ook in Istanbul. Foto Emrah Gurel/AP

De partij van zittend president Tayyip Erdogan heeft bij de lokale verkiezingen de meerderheid verloren in Ankara en Izmir en waarschijnlijk ook in Istanbul.

In Istanbul claimt oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu van de Republikeinse Volkspartij CHP de “hele duidelijke”overwinning, schrijft persbureau Reuters.

Het verschil in de miljoenenstad aan de Bospurus bedroeg na het tellen van bijna 99 procent van de stemmen slechts enkele duizenden stemmen. De kandidaat van Erdogan lag toen nog nipt voor en de AK-partij claimde daarom halverwege de avond nog enthousiast de overwinning, maar volgens de oppositie is er gesjoemeld. Inmiddels heeft Erdogan laten doorschemeren verloren te hebben, maar wel gezegd het resultaat te gaan aanvechten.

Lees ook de analyse van correspondent Toon Beemsterboer: Erdogan oogt kwetsbaarder dan ooit

Naast het waarschijnlijke verlies in Istanbul heeft de AK-partij van Erdogan in de hoofdstad Ankara in elk geval een zekere nederlaag geleden, met iets meer dan 47 procent van de stemmen tegen bijna 51 procent voor de Republikeinse Volkspartij, schrijft Reuters. Die nederlaag heeft Erdogan wel ondubbelzinnig toegegeven. Ook in Izmir, de derde stad van het land, en enkele andere economische belangrijke steden verloren de kandidaten van Erdogan.

“We moeten accepteren dat we sommige steden hebben gewonnen en sommige verloren”, reageerde Erdogan op de resultaten. “We hebben een lange weg te gaan waarbij we economische hervormingen zullen doorvoeren zonder de regels van de vrije markt geweld aan te doen.”

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu blijft Erdogans AKP landelijk met ongeveer 52 procent van de stemmen wel de grootste partij. De Republikeinse Volkspartij haalde een kleine 38 procent. De volgende presidentsverkiezingen zijn pas in 2023.

Vechtpartijen

Bij vechtpartijen zijn tijdens de verkiezingsdag tientallen mensen gewond geraakt en vier doden gevallen. In Istanbul werd een persoon neergestoken nadat aanhangers van verschillende kandidaten met elkaar op de vuist gingen.

Lees ook: De Turkse economie staat er beroerd voor. President Erdogan, die zondag met verkiezingen wil winnen, geeft het Westen de schuld

In de provincie Malatya zijn twee mensen die werkzaam waren bij het stembureau, doodgeschoten. Bij een steekpartij in de zuidoostelijke stad Diyarbakir raakten twee mensen gewond toen ook daar stemgerechtigden met elkaar begonnen te vechten.

Door het hele land waren ruim 550.000 duizend politieagenten en beveiligers ingezet.

Recessie

De lokale verkiezingen wordt gezien als test voor president Erdogan. Hij zei zich, nu zijn partij in enkele steden de verkiezingen heeft verloren, te willen focussen op “sterke economische plannen” zonder afbreuk te doen aan de vrije markt. Erdogan is al ruim zestien jaar aan de macht. Sinds vorig jaar verkeert het land in een economische recessie en is de lira steeds verder weggezakt.

De Verenigde Staten verdubbelden vorig jaar de invoertarieven voor staal en aluminium uit Turkije. In de laatste twee kwartalen van 2018 kromp de economie, de werkloosheid is gestegen tot 13 procent en de inflatie tot 20 procent. President Erdogan wijt de val van de lira aan een Amerikaans complot, maar de economie is al jaren oververhit door de kredietgedreven groei.

Na een korte periode van stabilisatie, door een verhoging van de rente door de centrale bank, daalde de munt vorige week met 5 procent. Erdogan waarschuwde toen voor buitenlandse speculanten, die zouden adviseren om lira’s te verkopen.