Ongekende ontsnapping Ajax tegen PSV, titelstrijd blijft voortduren

Ajax versloeg PSV en heeft nu zijn achterstand teruggebracht tot 2 punten. Feyenoord verloor eerder op zondag met 3 – 2 van FC Utrecht.

Het eigen doelpunt van PSV'er Daniel Schwaab in de eerste helft tegen Ajax.
Het eigen doelpunt van PSV'er Daniel Schwaab in de eerste helft tegen Ajax. Foto ANP

In een meeslepende wedstrijd, met een belangrijke rol voor de videoarbiter, heeft Ajax met 3-1 gewonnen van PSV. Daardoor is de achterstand op de koploper uit Eindhoven verkleind tot twee punten, met nog zeven speelronden te gaan. In een tweede helft, waarin Ajax lang met tien man stond, toonde de thuisploeg veerkracht en vechtlust, juist toen het mes op de keel werd gezet en het zicht op de titel leek kwijt te raken.

PSV begint op het middenveld met Jorrit Hendrix, Pablo Rosario en Michal Sadilek. Daarmee verkoos Van Bommel behoudendheid boven creativiteit – talent Mohamed Ihattaren en Gaston Pereiro bleven op de bank. Doel was, ongetwijfeld, om zo de Ajax-machine te verstoren en in de omschakeling gevaarlijk te worden met de snelheid van flankspelers Steven Bergwijn en Hirving Lozano.

Dat lukt maar ten dele. Ajax is in de beginfase sterker, krijgt kansjes. PSV-verdediger Nick Viergever werkt voor de doellijn met een halve omhaal een inzet van David Neres weg. Maar na de eerste stormloop van Ajax krijgt PSV meer grip op de wedstrijd, al kan de koploper zelf weinig balbezit creëren.

Ajax komt na twintig minuten op 1-0 door miscommunicatie achterin bij PSV, volgend op een scherp indraaiende voorzet vol curve van Hakim Ziyech op spits Dusan Tadic. Doelman Jeroen Zoet komt uit, lijkt de bal al bijna klem te hebben, maar verdediger Daniel Schwaab tikt de bal met zijn rechtervoet in eigen doel.

PSV dringt na rust meer aan. Lozano komt, na een uitstekende steekpass van Rosario, één op één met doelman Andre Onana, die knap redt met zijn linkervoet.

Mazraoui’s karatetrap

Cruciaal is een moment tien minuten na rust. Ajax-back Noussair Mazraoui komt zeer onbesuisd, met een soort karatetrap, in op de kleine PSV-back Angelino, en raakte hem in zijn nek. Coach Van Bommel, al de hele wedstrijd in conclaaf met de vierde official, vliegt op langs de zijlijn. Scheidsrechter Björn Kuipers geeft in eerste instantie geel. Maar na advies van de videoarbiter Pol van Boekel (VAR) bekijkt hij de beelden terug en geeft hij rood aan Mazraoui. Met een kus van maatje Ziyech verlaat Mazraoui het veld.

Het duel tussen Ajax en PSV: Simpelweg het beste wat de eredivisie op de been kan brengen

Uit de vrije trap die volgt, ontstaat de 1-1. Angelino trekt voor, spits Luuk de Jong stijgt de lucht in, Onana komt veel te ver uit zijn doel en tast mis. Mazraoui loopt door de spelerstunnel en ziet op de beeldschermen de gelijkmaker vallen.

PSV heeft de wedstrijd in handen. Je voelt in die fase: PSV kan het gewonde Ajax hier slopen, kan hier de titel beslissen. Viergever krijgt een grote kans, maar mikt in de handen van Onana.

En dan, vanuit het niets, in de zeventigste minuut, een ogenschijnlijk onschuldig duel in het strafschopgebied tussen Daniel Schwaab en Neres. De Braziliaanse dribbelaar gaat naar de grond, rolt door, schreeuwt om een strafschop. Kuipers laat doorspelen, maar gaat vervolgens toch naar de kant om de beelden nogmaals te bekijken. Daar ziet hij dat de linkervoet van Schwaab het rechterbeen van Neres licht raakt: strafschop. Tadic neemt, rechterhoek, raak: 2-1.

Ajax overleeft de laatste twintig minuten. In de blessuretijd maakt Neres nog 3-1. Het is een ongekende ontsnapping in een titelstrijd die voorlopig nog even zal voortduren.

Feyenoord verliest dubbel in Utrecht

Eerder op de dag moest Feyenoord zijn derde plaats in de eredivisie afstaan aan AZ. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst knokte zich in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht terug van een achterstand van 2-0, maar ging in de slotseconden alsnog voor de achtste keer dit seizoen onderuit: 3-2. Timo Letschert bezorgde de thuisclub de winst toen de extra tijd van 4 minuten al was verstreken, schrijft persbureau ANP.

Feyenoord heeft nu drie punten minder dan AZ, dat een dag eerder al won van FC Groningen (1-0). Het wordt voor de Rotterdammers nog een hele klus om zich rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal. Buiten de eigen Kuip heeft Feyenoord sinds 9 december al niet meer gewonnen.

Twee weken na de nederlaag voor eigen publiek tegen Willem II (2-3) wisselde Van Bronckhorst zijn elftal op drie plaatsen, waarbij het passeren van Steven Berghuis het meest in het oog sprong. De rechtsbuiten, qua doelpunten en assists de meest waardevolle speler dit seizoen van zijn club, moest wijken voor Nicolai Jørgensen.

Veerkracht van Utrecht

Feyenoord greep in de openingsfase het initiatief. Sam Larsson en Robin van Persie verzuimden de ploeg uit Rotterdam echter op voorsprong te zetten. Na een half uur nam FC Utrecht de leiding. Urby Emanuelson verschalkte keeper Kenneth Vermeer vanaf de rand van het strafschopgebied met een vrije trap, die via de binnenkant van de paal in het doel belandde (1-0).

Sander van de Streek verdubbelde een kwartier na rust de voorsprong van de thuisclub, ingeleid door een fout van Vermeer. De doelman leverde de bal zomaar in bij Jean-Christophe Bahebeck, die Van de Streek in staat stelde de 2-0 binnen te schieten.

Feyenoord toonde echter veerkracht. De ingevallen Berghuis leidde in de 64ste minuut met zijn eerste actie de goal van Larsson in. Van Persie kopte 10 minuten later de 2-2 binnen. De beste kansen waren in de slotfase voor Feyenoord, maar het winnende doelpunt viel aan de andere kant toen de klok al 95 minuten aangaf. Letschert kon een bal die via de paal terug het veld in kwam ongehinderd inkoppen.

Voorafgaand aan de competitiewedstrijd werd een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de schietpartij op het 24 Oktoberplein bijna twee weken terug te herdenken. De spelers van beide ploegen droegen zwarte rouwbanden tijdens de wedstrijd.