Anti-corruptieactivist Caputova eerste vrouwelijke president Slowakije

Ze won de verkiezingen met een campagne voor eerlijkheid, rechtvaardigheid en gelijke behandeling voor iedereen.

Zuzana Caputova heeft bloemen gekregen. Ze is de eerste vrouwelijke president van Slowakije geworden.
Zuzana Caputova heeft bloemen gekregen. Ze is de eerste vrouwelijke president van Slowakije geworden. Foto David W Cerny/Reuters

De progressieve anti-corruptieactivist Zuzana Caputova heeft de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Ze wordt de eerste vrouwelijke president van het land. Haar tegenstander, eurocommissaris Maros Sefcovic van de regerende Smer-partij, heeft zijn verlies toegegeven en haar telefonisch gefeliciteerd. Dat meldt persbureau Reuters. De 45-jarige Caputova is lid van de pro-Europese partij Progressief Slowakije. Ze won de verkiezingen met een campagne voor eerlijkheid, rechtvaardigheid en gelijke behandeling voor iedereen.

Met ruim 98 procent van de stemmen geteld, lijkt het erop dat Caputova ruim 58 procent van de stemmen heeft gekregen. Sefcovic kreeg 42 procent van de stemmen. “Ik ben heel blij met de uitslag”, zei ze. “Het geeft mij een enorm sterk mandaat.”

Lees over Caputova: Ze is links, direct en wars van gekissebis

Nieuwkomer

Caputova is een politieke buitenstaander. Tot een jaar geleden was ze nog een vrij onbekende activist die als advocaat zaken won over mensenrechten en milieuvervuiling. Ze voerde een progressieve campagne waarin ze de nadruk legde op rechtvaardigheid en gelijke behandeling voor iedereen. Het succes van Caputova gaat dwars in tegen de trend in Midden-Europa waarin kiezers steeds meer stemmen op nationalistische en populistische partijen.

Na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova in februari 2018 kwam het land in een politieke crisis. Slowaken gingen massaal de straat op en eisten het aftreden van premier Robert Fico. Fico trad uiteindelijk af op de voorwaarde dat zijn Smer-partij de nieuwe premier naar voren mocht schuiven. De moord op Kuciak en Kusnirova was voor Caputova reden om de politiek in te gaan zodat ze “op een stelselmatig niveau het verschil” kon maken.

In Slowakije benoemt de president ministers, rechters en aanklagers en tekent wetten. Hiermee kan Caputova een belangrijke rol spelen in de rechtszaak over de moord op journalist Kuciak en zijn vriendin. Ze kan aanklagers aanstellen die geen connecties hebben met de louche zakenman Marian Kocner. Hij wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven om Kuciak te laten vermoorden. Ook kan ze een streep zetten door de plannen van ex-premier Fico om zich te laten benoemen tot opperrechter van het Constitutioneel Hof.