Zeekoe heel lang zwanger

Foto Burgers Zoo

‘Er is een zeekoe drachtig!” plaatste Burgers’ Zoo in januari op zijn website. Het Caribische zeekoevrouwtje had een bobbel bij haar vulva en haar tepels waren gezwollen. Bovendien had het zeekoekoppel ‘het’ al een tijd niet meer gedaan.

Een zeekoezwangerschap duurt 12 tot 14 maanden. Een bevallingsdatum was dus lastig te voorspellen.

Maar de dierentuin bereidde zich op alles voor. Wat als de moeder haar kind niet wilde zogen? Dan zou het puppymelk voor honden krijgen. Wat als de vader opdringerig zou zijn? Dan zou het bassin met een zeil in tweeën gedeeld worden.

Op 19 maart, rond 7 uur ’s ochtends, is het gezonde ‘zeekalfje’ geboren. Een jongen, waarschijnlijk. Met de naam? „Die geven we niet”, zegt de woordvoerder. „We willen onze dieren niet te veel vermenselijken.”