Alexander Isak behaalt penaltyprimeur Eredivisie

De Willem II-aanvaller benutte als enige Eredivisiespeler drie strafschoppen in één wedstrijd. AZ steeg door winst op FC Groningen virtueel naar de derde plaats.

Spelers van Willem II vliegen doelpuntenmaker Alexander Isak om de nek.
Spelers van Willem II vliegen doelpuntenmaker Alexander Isak om de nek. Foto ANP/VI

Willem II heeft in een tumultueus duel met 3-2 gewonnen van Fortuna Sittard. De Tilburgers kregen drie penalty’s en die werden allemaal benut door de Zweed Alexander Isak. De strafschoppen werden toegekend in het tijdsbestek van zeventien minuten.

Nooit eerder maakte een speler in de eredivisie een hattrick met drie strafschoppen. Het is de tweede hattrick van het seizoen bij Willem II. Op 26 augustus van vorig jaar maakte de vertrokken Fran Sol er drie voor de Tilburgers.

Fortuna Sittard speelde de hele tweede helft met een man minder, omdat Andrija Balic in de 41e minuut werd weggestuurd met een directe rode kaart. Scheidsrechter Richard Martens vergiste zich echter en gaf in eerste instantie José Rodríguez rood. Dat werd teruggedraaid. De VAR kon op dat moment niet worden geraadpleegd wegens een storing. In de tweede helft was de storing verholpen.

De bezoekers kwamen via Andrija Novakovich en Branislav Ninaj twee keer op voorsprong, maar blijven door het verlies steken op 29 punten. Willem II is op 37 punten gekomen en daarmee werd het puntentotaal van vorig seizoen al geëvenaard. (ANP)

AZ virtueel derde na winst op FC Groningen

AZ heeft de overwinning op Ajax een goed vervolg gegeven. Na de zege van 1-0 op de Amsterdammers won het elftal van trainer John van den Brom zaterdag ook van FC Groningen. Opnieuw was 1-0 de eindstand.

AZ nam door de winst een voorsprong van drie punten op Feyenoord. De nummer vier speelt zondag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De nummer drie van de eindstand mag komend seizoen meedoen aan de voorronden van de Europa League. De club die als vierde eindigt moet met de nummers vijf tot en met zeven play-offs spelen voor een Europees ticket.

Met AZ en FC Groningen troffen de twee best presterende ploegen van 2019 elkaar. De Alkmaarders behaalden tot zaterdag na de winterstop 22 punten en Groningen 20. Die goede resultaten zorgden niet voor een hele leuke ontmoeting in Noord-Holland. Beide ploegen werden voor rust nauwelijks gevaarlijk.
Oussama Idrissi leek de score na een uur spelen te openen. De oud-speler van FC Groningen omspeelde doelman Sergio Padt, maar schoot de bal daarna in het zijnet.

AZ won de wedstrijd alsnog. Uit een hoekschop van Calvin Stengs scoorde Ron Vlaar met zijn hoofd. Het was voor de voormalig international zijn eerste doelpunt in de eredivisie sinds 20 februari 2016. Ook toen speelde AZ tegen FC Groningen (2-0).