Brieven

Wat in Apeldoorn kan, kan ook in Wassenaar

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

De verkoop van de bunker van Seyss-Inquart in Wassenaar moet worden gestaakt, vinden veertig prominente historici, oud-ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en museumdirecteuren (‘Staak de verkoop van de bunker van Seyss-Inquart’, 26/3). De bunker is eigenlijk een gecamoufleerde boerderij met een werkkamer van Seyss-Inquart en maakt deel uit van ‘schuldig erfgoed’. Als voorbeeld van dit type erfgoed wordt ook de afluisterbunker in Valkenswaard vermeld.

Ook in Apeldoorn staat een bunker van deze nazi-rijkscommissaris van Nederland, aan de Loolaan onder de rook van paleis Het Loo. De entree van deze bunker is aan de straatzijde. Lange tijd niet direct herkenbaar want verstopt achter een hek. Het kantoor van Arthur Seyss-Inquart was gevestigd in de statige witte villa achter de bunker. Bij luchtalarm konden hij en zijn personeel schuilen in deze bunker.

Deze bunker is in slechte staat, maar de stichting ‘De Bunker van Seyss-Inquart’ is van mening dat die moet worden behouden als les uit het verleden en voor de toekomst.

In samenwerking met CODA Apeldoorn is er een virtual reality rondgang gemaakt. Deze stichting heeft zich dan ook aangesloten bij de stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, een overkoepelende stichting voor alle stichtingen, verenigingen en coöperaties die zich inzetten voor het behoud van Apeldoorns erfgoed. Een idee voor de gemeente Wassenaar?


secretaris Stichting Indisch Erfgoed